Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Силен летен сезон очаква туристическият бранш по Черноморието, първите хотели в Слънчев бряг отварят за Великден

Между 25 и 40 % повече ранни записвания в сравнение с миналата година отчитат туроператори при германските и английските туристи, които от сега резервират почивката си дори за следващото лято. Това показват данни на Министерството на туризма.

Голям е броят и на българите, запазили лятната си почивка по родното Черноморие още от зимата. По този начин цената на пакета им излиза с между 10 и 20 % по-евтино. Вместо капаро, те предплащат 100 % почивката си, като по този начин се застраховат срещу нови увеличения на цените, смятат от бранша.   

Предварителните записвания за сезон 2023 г. за най-големия ни курорт Слънчев бряг сочат, че нивото на туристите тази година ще достигне предпандемичната 2019 година.

„С много бързи темпове се завръщат западните пазари. На този етап обаче записванията са предимно за високия сезон юли и август, имаме затруднения за май и юни, както всяка година. Има увеличение на пакетите, като средното увеличение е между 10 и 20%”, коментира Деница Бахарова- управител на хотел в Слънчев бряг.

В курорта се извършват ремонти по инфраструктурата. Първите туристи се очакват за Великден, но те ще са малко, заради това, че тази година празникът се пада през април, а не през май. Повечето хотелиери се подготвят за силно лято. Наред с чуждите туристи, и много българи са направили резервации, коментира хотелиерът Румен Мончев:

„Предплащат на 100 % почивката си от сега. Натискат се да плащат от сега, просто инвестират в почивката си, защото всички смятат, че много ще се вдигнат цените“.

„Радващ е фактът, че имаме много ранни записвания от българи още от януари месец, дори желанията на всички са на 100% предплащане. Може би този интерес е породен от това, че все още вървят ранни записвания с 10-15 %. А може да се обяснява и със страх да не би да има допълнително увеличение“, допълва и Деляна Цонева, председател на Регионалната туристическа камара в Бургас.