С какво се запасяват британците преди брекзит?

Категория: ЛАЙФСТАЙЛ Написана от BurgasPress News Room Посещения: 570

 

Вино, тоалетна хартия и макарони - това са нещата, с които британците се запасяват в очакване на т. нар. "твърд брекзит", съобщава Daily Mail.

 

В случай че се стигне до раздяла с Европейския съюз без споразумение, много от жителите на Великобритания се опасяват, че някои стоки ще изчезнат от магазините.

Продукти, като ориз, сухо мляко, кафе, чай, лекарства, брашно, боб и консерви, най-често се купуват на едро. Това става ясно от проучване на електронното издание Quartz, базирано на над 3000 мнения на потребители в един от водещите британски родителски онлайн форуми Mumsnet.

 

Данните сочат, че всеки пети британец има намерение да се запасява с определени продукти, а един на всеки 20 вече го е направил. 

Една трета от хранителните стоки в Обединеното краство се внасят от Европейския съюз. Това кара много хора да се притесняват от евентуални проблеми с доставките след напускането на Общността.

 

Допълнителни проблеми може да предизвика и фактът, че брекзит ще се случи през пролетните месеци, когато реколтата от есента и зимата на предходната година вече е изчерпана, а новата все още не е налична.

 

Правителството в Лондон е категорично, че презапасяването с продукти от първа необходимост е абсолютно излишно. Такова е и становището на Британската асоциация на търговците на дребно, но някои експерти не са съгласни и смятат, че поводи за безпокойство действително има.

Ендрю Опи, който управлява хранителния отдел на ритейл асоциацията, твърди пред Daily Mail, че търговците вече са увеличили стоковите си запаси и не е необходимо потребителите да правят същото.

 

Според него, ако могат да се очакват някакви проблеми, те ще засегнат пресните продукти, които няма как да бъдат складирани - нито в магазините, нито от домакинствата. 

"Търговците водят активна комуникация със своите европейски доставчици, така че да се гарантира достатъчна наличност и да бъдат готови за всякакви сътресения, свързани с евентуалния "твърд брекзит". Няма нужда потребителите да пазаруват по-големи количества, отколкото обикновено", казва още Ендрю Опи.

 

Въпреки това има и хора, които не искат да оставят всичко на случайността и се запасяват с различни стоки. Във форумите на Mumsnet, например, се споменават над 700 вида продукти, за които потребителите се притесняват, че може да изчезнат от рафтовете.

 

Според някои от жителите на Обединеното кралство може да се стигне и до "паническо пазаруване" в последния момент, затова те предпочитат да се подготвят от по-рано.

42-годишната Мартин Греъм, например, твърди, че е складирала над 100 ролки тоалетна хартия под стълбището в дома си, тъй като се притеснява от евентуален дефицит след напускането на ЕС.

Ендрю Роусън, който живее на село извън столицата, казва, че има достатъчно запаси за период от три до шест месеца. Те включват зърнени храни, консерви, шоколад, вино, бисквити, кафе, чай, препарати за почистване и дори кучешка храна.

Много от по-възрастните си спомнят и кризата с горивата от 70-те години на миналия век и километричните опашки пред бензиностанциите на Острова. Някои от тях държат по няколко туби гориво "в резерв" в гаража или мазето.

 

Други пък се опасяват от валутни сътресения, имайки предвид, че подготовката за брекзит се отрази негативно на британския паунд. Някои от потребителите в онлайн форумите признават, че са прехвърлили част от спестяванията си в други валути, като еврото и щатския долар.    

Тим Бентън, който е експерт по хранителни системи и търговски мрежи от Университета в Лийдс, смята, че проблемите във веригата на доставките от Европа са почти неизбежни.

 

 

В началото на годината някои от водещите търговски вериги във Великобритания изпратиха открито писмо до британския парламент, в което призоваха за избягване на възможността от напускане на ЕС без споразумение.