Кирил Петков: Готови сме на правителство на малцинството, но няма да изпълним исканията на ИТН

Категория: ПОЛИТИКА Написана от BurgasPress News Room Посещения: 96

В последната седмица вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов на ИТН е поискал увеличаване на бюджета на МРРБ с 3,6 млрд. лева. В противен случай министрите от партията на Слави Трифонов са обяснили, че няма да подкрепят актуализацията на бюджета. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг след решението на "Има такъв народ" да напуснат коалицията.

Той също така посочи, че "Караджов е бил спуснат за министър в последният момент незнайно от къде."

"Това е отгоре на вече съществуващите 2.2 млрд. Те искат тези пари да бъдат платени на същите фирми, които последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби. Ние казахме, че актуализацията е за пенсиите, за намаляване на цените на бензина и ДДС-то на хляба. И днес в Министерския съвет заявихме ясно, че това няма как да се случи. Обещахме на гласоподавателите ни, че ще имаме нулева толерантност към корупцията", заяви още афектиран министър-председателят.

Премиерът обясни, че първият конфликт с ИТН в коалицията е възникнал когато са отказани първия 1 млрд. лева за тези фирми. "Видяхме, че между 80% и 90% от тези строежи са реално не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности, направени под предлог, че са леки ремонтни дейности. Тези пътища нямат гаранция", допълни Кирил Петков.

По думите му вторият голям разрив с ИТН е дошъл заради липсата на реформа в КПКОНПИ и предложението му комисията да бъде оглавена от Бойко Рашков.

"КПКОНПИ 6 месеца стои и се управлява от заместника на Цацаров. Ние предложихме за поста Рашков и вместо да се бавим, ние искахме да започнем истинските реформи, които обещахме. От ИТН получихме отговор - просто не сме съгласни, без никакви доводи. Е, няма как да стане. Това, което сме решение е правителство на малцинството, но няма да харчим нито един лев без надзор и без контрол. И Рашков ще бъде начело на тази организация. Няма да обсъждаме повече, няма да се бавим със закона за КПКОНПИ и го внасяме още утре", категоричен беше още Кирил Петков.
 

Кирил Петков бе категоричен, че правителството на малцинството няма да е зависимо в парламента от ГЕРБ и СДС.

"Не зная дали ще имаме 12 гласове от депутатите на ИТН. Но, зная, че има хора там, които не искат да бъдат част от една огромна, потенциална корупционна схема", допълни Петков.