Радев връчи третия мандат на БСП, Левицата започва преговори за правителство

Категория: ПОЛИТИКА Написана от BurgasPress News Room Посещения: 101

Президентът връчи третия мандат на БСП. Той беше приет от депутата от председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски.

"В изпълнение на Конституцията на Република България възлагам на БСП да посочи кандидат за министър-председател. БСП успя да запази добрият тон в една сложна ситуация. Показахте, че можете да търсите консенсуса и да работите с останалите политически групи. Вярвам, че ценностите, които обединяват хората от левицата - мир, солидарност, свобода, са ценностите, които трябва да се ръководи всяко едно българско правителство", обърна се държавният глава към Свиленски, който прие мандата.

"От името на ПГ на БСП искам да ви уверя, че ще положим всички усилия да съставим кабинет, който да работи за сигурността и благоденствието на българските граждани. Надявам се на отговорността на всички политически групи, които до сега заявиха загриженост да осигурим необходимата подкрепа за редовно правителство", заяви от своя страна Георги Свиленски.
 

Веднага след връчването на мандата коментар направи и лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова.

"Все още нямаме кандидат за премиер. Първото, което ще направим е да сложим програмата, която изработихме преди две седмици на масата за разговори. Първи ще поканим "Продължаваме промяната", защото тя е обединяващото между трите партии, но е и възможност за обновяване на отношенията ни с досегашните партньори в правителството", коментира Нинова след получаването на мандата.

"Разговорите ще започнат още утре. Разбираме, че в момента върху нас пада огромна отговорност и ще подходим разум и диалогично с една цел - да гарантираме сигурност на държавата и спокойствие на хората. Смятаме, че първата по големина партия трябва да излъчи кандидатът за премиер. Най-трудното ще бъде с ИТН - хора, които си размениха такива реплики да накараме да седнат на една маса и да разговаряме за политики и това, което ни чака през есента и зимата", подчерта още тя.

"За нас социалната политика остава приоритет, искаме да останем такива и в преговорите и в бъдещо правителство. Имената на министрите ще станат ясни след като се споразумеем около изработената програма. Намираме се в тежки кризи, смятаме, че трябва да се носи ясна политическа отговорност - сега ни трябват държавници и лидери, които да се изправят и да поемат отговорността. Другото би означавало скриване зад експертен кабинет", заяви Нинова.
 

Нинова посочи още, че с ДПС, ГЕРБ и "Възраждане" няма да водят преговори.

"Досега с "Демократична България" работихме добре и винаги сме намирали общ език въпреки идейните ни различия. Не мисля, че и сега ще бъде по-различно. Трудното е да се намери сечението и добрия тон между ИТН и ПП", допълни тя. 

По думите на Нинова Кирил Петков заслужава уважение за решението си да отстъпи крачка назад. Ако не се гласува кабинет ще отидем на избори и хората ще решат какво трябва да се случи. Няма да бавим връщането на мандата ако видим, че няма да постигнем договореност. Ако видим и малки знаци, че можем да постигнем съгласие, тогава ще си отделим и повече време.

На практика това е последният шанс това Народно събрание да излъчи кабинет, след като правителството на Кирил Петков не оцеля след вот на недоверие.