Болестите, свързани с храненето, говорят за липса на връзка с природата

Категория: ЗДРАВЕ Написана от BurgasPress редакция Посещения: 713

 

Топли ястия и жълто-оранжеви зеленчуци ни зареждат с енергия през есента

 

Болестта е своеобразен „затвор“, в който влизаме сами поради продължително неспазване на природните закони. И на тези, свързани с храненето, и с нашия биологичен часовник, както и погазване на законите на душата. Живот с разпиляни и неподредени емоции, с неправилно, негативно мислене. Ключовата дума в живота ни е внимание – към всеки детайл и особено към храната, казва д-р Мария Папазова, холистичен лекар.

Не можем да подкупим или заблудим биологичния часовник

Всеки трябва да е наясно с ритъма на активност на органите в денонощието и да се движи по него. Биологичният часовник ни диктува да ставаме на разсъмване – между 5 и 7 ч., когато е най-висока активността на дебелото черво (по т. нар. меридиан на дебелото черво). Първото нещо, което трябва да направим за деня, е да подготвим червата си за храна, като ги измием. Никой не мие очите си с кафе и същото важи и за червата. Затова сутрин, непосредствено след ставане, е важно да изпием между 500 мл (минимум) и литър вода, по възможност топла. Има една древна китайска мъдрост „Смъртта дебне човека от червата”, затова е добре да ги мием много съвестно, съветва д-р Папазова.

След това се включва меридианът на стомаха - максималната активност на стомаха е между 7 и 9 сутринта. И това е времето за закуска, която трябва да е най-обилното ни хранене. След стомаха се включват меридианът на далака и задстомашната жлеза, сърцето и тънкото черво. Активира се кръвообращението и, усвоявайки храната, тялото започва да я анализира - какво му е нужно, и какво не. Ненужното се изхвърля. В 15 ч. жизнената енергия се насочва по меридиана на пикочния мехур, а от 17 до 19 ч. протича през бъбрека. Важно е да помогнем на този процес като пием отново много вода. Сутрин между 5 и 7 ч. и следобед между 15 и 19 ч. трябва да изпием повечето от необходимото ни за деня количество вода (по 40 мл на кг телесно тегло).

Масово се вечеря обилно след 19 ч. и затова пълнеем

Вечер трябва да приемаме най-малко количество храна за целия ден и това последно хранене трябва да се случи преди 19 ч. След този час настъпва периодът на минимална активност на стомаха – точно, когато масово всички се хранят. И затова пълнеят! Забравете за трапезите след 19 ч. Всички груби, целулозни храни се ядат най-късно до 15 ч. Това специално трябва да запомнят феновете на здравословното хранене, които много обичат вечер да си направят една огромна салата за вечеря. Суровата храна, консумирана късно, не може да се усвои и започват процеси на ферментация и гниене. Вечер може да се хапне например топла зеленчукова супа, с малко разтопен кашкавал отгоре, или с 1 яйце. Топлината вкарва енергия в организма след изтощителния ден, обяснява лекарят.

Храненето е връзката ни с околната среда

От гледна точка на ритъма в природата трябва да ядем сезонна храна, за да може организмът да я усвоява правилно. Сега е времето да сменим червените домати с жълти и оранжеви храни: с есенните моркови, с тиквата. Част от науката за храненето е т. нар. цветна жизнена диета. Тя разглежда спазването на сезонния ритъм, при което се възползваме и от съответната енергийна вибрация на цветовете. С началото на есента спираме със студените салати и плодовете от хладилника. Трябва да преминем към топли ястия, супи с картофи, с кореноплодни. Постепенно се настройваме към по-студеното време. За нашата географска ширина този преход е много важен, обяснява д-р Папазова.

Емоциите са част от нашето хранене на по-високо ниво

Всяка болест и хранително разстройство е сигнал, че човек няма добра връзка с природата, че не умее да се радва на живота. Чувствата и мислите също ни „хранят” или обратно – съдействат да сме гладни. Емоциите са част от нашето духовно хранене. „Киселите” ни мисли водят до нарушаване на алкално-киселинния баланс в организма. Доказано е, че хора, които са негативни, претенциозни, мърморещи, злобни, завистливи имат много по-кисело pH на тъканите. Причина за високата киселинност е и съвременното хранене. В крайна сметка това изтощава организма и изчерпва по неправилен начин минералните му депа. Изчерпва се например калцият от костите и зъбите и развиваме кариеси и остеопороза. Днес долната граница на това заболяване е свалена до 23 години! Kогато не сме алкализирани, всички органи и системи в тялото не могат да работят добре. Затова е нужно да се консумират повече алкални храни и би трябвало често да контролираме този баланс чрез алкализираща терапия с минерали: Шуслерови соли №1, 2, 9 и 12, съветва лекарят. Подутият корем може да се дължи на хормонален проблем Дамите много често се оплакват от запек и подут корем. Този проблем е толкова разпространен, че буквално се приема като нормална, индивидуална особеност. Една от причините за запека е недостатъчният прием на вода. Освен това не приемаме достатъчно целулоза, а изкарваме деня си с банички и сандвичи. Тестените храни блокират чревната перисталтика.

Подутият корем може да се дължи и на хормонален проблем при жените – синдром на естрогенно доминиране, със или без наличие на кистозни яйчници. Последните са свързани пряко с метаболитния синдром и наднорменото тегло. Наличието на метеоризъм и запек е принципно указание за неправилно храносмилане и процес на активна ферментация. Т.е. или неправилно смесвате храните в менюто си, или пропорционално те са небалансирани, или ядете по неподходящо време на деня неподходящи храни, категорична е д-р Папазова.

Източник: 24 часа