2400 българи умират всяка година от рак на дебелото черво

Категория: ЗДРАВЕ Написана от BurgasPress редакция Посещения: 738

 

2400 българи умират всяка година от рак на дебелото черво. Над 4200 са новодиагостицираните. Основната причина за това е късното откриване на заболяването. Затова от Националната пациентска организация и столичната болница "Надежда" започват програма, с която да подобрят качеството на лечението на тези болни и да увеличат шанса им за живот, съобщи БНР.

В България от карцином на дебелото и правото черво се разболяват с 10% повече хора, отколкото средноевропейското ниво. С 11% по-висока е и смъртността, обяви онкологът от болница "Надежда" проф. Константа Тимчева.

По думите ѝ всяка година у нас над 4200 хиляди души чуват тази диагноза: Проблемът е в късната диагностика. Над 45% от всички, които се оперират, са в трети или четвърти стадий на болестта.

Ракът на дебелото черво е второто по честота онкологично заболяване при мъжете и третото при жените у нас. Оцеляването на тези пациенти може да се подобри, ако те получат достъп до индивидуализирана таргетна терапия, обясни д-р Марчела Колева от Александровска болница. Най-сигурният начин за успешно лечение обаче е ранното диагностициране, а то става само с профилактични прегледи.