Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

„Брюксел, разголен“ на Ирина Папанчева с премиера в Бургас

Романът се класира втори в конкурса на фондация „Елизабет Костова“ и Open Letter Books

След като беше представен в Брюксел, Лондон и Люксембург, „Брюксел, разголен“ (ИК „Знаци“, 2022 г.) от Ирина Папанчева се връща в Бургас с премиера на 16 декември /петък/ от 18 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Авторката ще представи романа си заедно с издателката Румяна Емануилиду и редакторa Христо Димитров-Хиндо.

Междувременно, „Брюксел, разголен“ беше класиран на второ място в конкурса на фондация „Елизабет Костова“ и американското издателство Open Letter Books за издаване на български роман в САЩ. Романът също получи номинация в първия конкурс за „Приз Орфей“.

Преди малко повече от година Ирина Папанчева гостува на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ заедно с иракския писател Али Бадер. Тогава за първи път беше прочетен откъс на български от все още непубликувания ръкопис, оригинално написан на английски.

Историята на романа ни среща с Ирис, млада българска журналистка, пристига в Брюксел за стаж в Европейския парламент през 2003 г. Тя очаква Брюксел да е „семпъл, институционален и скучен град“, но е омагьосана от него и решава да остане. Залогът е голям: бракът ѝ. Брюксел има много гласове, езици, идентичности, но носителите им живеят затворени в своите общности. Какво става, когато случайността наруши границите им и ги срещне?