Български филм за родения в Созопол художник Йоргос Гунаропулос с успехи в Гърция
Участниците в експедицията “По стъпките на Гунаропулос” и част от домакините в Евксинуполис

Български филм за родения в Созопол художник Йоргос Гунаропулос с успехи в Гърция

Експедицията “По стъпките на Гунаропулос”, водена от председателя на българо-гръцкото дружество в Созопол Аспасия Порожанова, се проведе за втори път през първата половина на месец октомври. Тазгодишното издание, свързано със съдбата на придобилия световна известност художник Йоргос Гунаропулос (1889 – 1977), както и с родовите истории на самите участници в експедицията, беше придружено от прожекции от документалния филм “Йоргос Гунаропулос от Созопол”, спечелил множество международни отличия.

Продукцията, заснета през 2023 г. в Созопол от видео-продуцента Ясен Харалампиев и режисирана от родената в Бургас Елисавета Станчева, е показана в Гефира, Волос и Евксинуполис, като на трите прожекции присъстват общо над 500 зрители. 

Новината за прожекцията на филма на страниците на ежедневника “Таксидромос”, който излиза във Волос

Участниците в експедицията разказват за изключително топлото приемане на филма от местната публика, а създателите му споделят, че са получили покана той да бъде излъчен в редица училища в областта на Волос през следващата учебна година. 

Самата прожекция в пристанищния град, благодарение на подкрепата на заместник-кмета г-жа Георгия Токали, която отговаря за просветата и науката в общината, се превръща в емоционален празник при пълен киносалон с капацитет от 200 зрители. За българската прожекция пишат и местните вестници.

Плакат за прожекциите на филма в Гърция 

За момента до края на годината е планирано филмът “Йоргос Гунаропулос от Созопол” да бъде показан на 4 ноември в Берлин като част от филмовия фестивал DOK ART, организиран от Българският културен институт, а след това на 9 ноември в София в рамките на етнографския кинофестивал ОКО, където той е включен в националния конкурс за късометражен филм „НАШЕТО ОКО“.

В Бургас филмът има планирана прожекция през 2025 г. – тя ще се състои на 13 март в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, където ще бъде представена и книгата “Триумф на светлината”, посветена на връзките на Гунаропулос с родния му град и издадена от бургаската издателска къща “Знаци”.

 

  • Вълнуващ. Разтърсващ. Лекуващ и събуждащ. Светъл и силен. Винаги изправен и никога на колене. Стефан...
  • Интензивният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя бляскав финал – след за...