Цикличността на живота и вечният кръговрат в изложба на бургаската художничка Мария Алексиева

Цикличността на живота и вечният кръговрат в изложба на бургаската художничка Мария Алексиева

Най-новата изложба на бургаската художничка  Мария Алексиева  е планувана повече от  година и ще бъде представена на 23 октомври, с вернисаж от 17 до 19 часа , в галери „Неси”.

Изложбата, озаглавена "Приливи и отливи"  носи мисълта за постоянната промяна и движение в природата и живота. Тези естествени явления могат да се интерпретират символично, като отражение на емоционални състояния, цикли на промяна и възходи и падения в човешкото съществуване. 

Елегантните пастелни тонове, които Мария използва подсилват усещането за нежност, лекота и простор, попаднали между контрастни отрязъци те кодират  символи и кодове. Комбинацията от всичко това придава  естествена хармония, напомняща за морски брегове, безкрайни хоризонти и меки светлинни ефекти, изразени чрез така овладяния от Мария минимализъм. Тя води зрителя към медитативно състояние, подобно на спокойните моменти между приливите и отливите.

Преобладаващата техника отново е акрил върху платно. Пестелива в своите емоции, думи и претенции, Мария Алексиева е добре позната в света на изкуството, с над 12 годишната си работа в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”.  

„Домът е ключов, особен енергиен топос в живописта на Мария Алексиева, домът като семейна обител, като храм. Домът като място на споделеност, присъства във всяка нейна експозиция. Иконографското образование не пречи, а допълва модерната живопис, която Алексиева създава. Защото зад много от сюжетите се прокрадва връзката с Абсолюта, който като нишката на Ариадна, минава през творчеството й от различни периоди. Нейните приливи и отливи напомнят на пристигане и заминаване. Но пристигането не натежава от тягостно очакване, нито заминаването се асоциира с безвъзвратност. Защото в нейните картини е скрит ключа към завръщането в нови облици и форми, но с много надежда!”, казва за изложбата д-р Марина Владева.

Творческа биография на Мария Алексиева  

1996 – 2001 – ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий”, Православен Богословски Факултет, Степен – Магистър, Специалност – Иконография,

2 / 2

1990 – 1995 – Средно Хуманитарно Естетическо Училище “Св.Св. Кирил и Методий”, Приложен профил с английски език, град Бургас

Номинации и награди:

2018 – Номинация за награда Национална изложба Пролетен салон на жените художнички, ХГ Христо Цокев - Габрово

2016 – Награда на журито, Биенале на рисунката, Македония

2016 – Награда за живопис на БХГ Петко Задгорски, НИ „Приятели на морето“

2015 – Награда Млад художник на името на Руси Стоянов

2015 – Номинация за живопис, Регионална изложба Алианс България

2012,13,14 – Номинация за млад художник ,ДБХ

2018 – член на СБХ

  • Вълнуващ. Разтърсващ. Лекуващ и събуждащ. Светъл и силен. Винаги изправен и никога на колене. Стефан...
  • Интензивният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя бляскав финал – след за...