Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Впечатляващо: 13-метров електронен човек на мястото на мавзолея

Огромен медиен и обществен интерес предизвика откриването на високотехнологична интерактивна инсталация на бургазлията Венелин Шурелов. Хомогенната видео стена от 42 LED дисплея e с внушителните размери 13 метра височина, а тежестта на конструкцията е изчислена на близо 8 тона.

Бургазлията доказа на практика, че съвременните технологии имат място в изкуството.

Вчера / 23 септември/ официално стартира работата на терен по издигането на "Един човек" /One Person / на площадка "Мавзолей" в столицата. Предвидено е мащабната конструкция, наподобяваща човешко тяло да е готова в началото на октомври, следват две седмици тест-период и официално откриване през втората половина на октомври.

"Съвременните технологии имат място в изкуството. Иновациите намират широко приложение в ежедневието на човека от 21 век., влияят на нашето поведение, а връзката на изкуството, като пряк изразител на емоциите дава голям шанс да осмислим, да възприемаме света"- коментира Шурелов, който е преподавател в Националната художествена академия, където води магистърската програма "Дигитални изкуства".

Инсталацията ще бъде поставена на площадката на бившия мавзолей ,пл. "Батенберг". Там ще може да се види до края декември 2021 година. Веднага след това визуалната композиция от 62 кв. м площ ще търси нов дом близо до брега на морето.

Проектът "Един човек" обединява обществото, което става част от реализацията на творбата. Визуалното съдържание е динамично и обхваща три компонента - кадри от видеонаблюдение, визуализации от интернет пространството, благодарение на разработен алгоритъм за информация и текстово съдържание/ заглавия от новинарски сайтове/ пресъздадени от първо лице, единствено число, и като обикновения човек ще носи преживявания, послания.

Носи Бургас в сърцето си: Венелин Шурелов е създател на интерактивните атракции в бургаския Авиомузей, както и в музея на остров Света Анастасия. Той бе участник във фестивала на модерното изкуство "Включи града" още от първото му издание. Бургазлии още помнят неговите авторски произведения - Фантомати, Машина за рисунки, Лампа Дора, Стрелбище и др.

Венелин Шурелов е носител и на най-престижната театрална награда в България - ИКАР за сценографията на постановката "Хамлет" на режисьора Явор Гърдев.