Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Най-търсените думи в „Гугъл“ за 2020 - коронавирус, Божков и леща

Българите са търсили информация за Васил Божков, Джо Байдън и Доналд Тръмп

Технологичният гигант Google разкри кои са думите и изрази, които са набрали най-голяма популярност в едноименната търсачка през 2020 г.

Що се отнася до България, компанията споделя три категории с неща, които сме търсили – „Коронавирус“, „Личности“ и „Рецепти“.

„Коронавирус съвети“ е бил най-търсеният израз в Google през 2020-а що се отнася до заболяването, което промени целия свят. Това ясно показва, че интернет е бил място, от което българите са търсили насоки как да се предпазят или справят с вируса.

Oколо COVID-19 са търсени и новини за вируса, статистики (от сайта Worldometers и от българския Единен информационен портал), както и „извънредно положение“ – друг термин, с който се наложи да свикнем бързо.

Не само сме ползвали, но сме и търсили „маски за лице“, „декларация за пътуване“ и „дезинфектант за ръце“, чудили сме се какво са „Световна здравна организация“ и „зелен коридор“.

Интересна е ситуацията в категория „Личности“. Популярност е набрало търсенето на името на издирвания по редица обвинения бизнесмен Васил Божков, който дистанционно от Дубай обяви началото на свой собствен политически проект.

Политиката е привличала интереса на българите и в следващите по популярност търсения – но не българската. Джо Байдън и Доналд Тръмп, които влязоха в битка за президентския стол в САЩ, са на второ и трето място. След тях попада друг държавен лидер – севернокорееца Ким Чен Ун.

Топ 5 на търсенето на личности се затваря от ген. Венцислав Мутафчийски – началникът на Националния оперативен щаб, който покрай пандемията се превърна в една от най-разпознаваемите обществени личности в страната.

В десетката на най-търсените личности през онлайн търсачката у нас влизат още Жени Калканджиева, водещият Николаос Цитиридис, тенисистката Цветана Пиронкова, британският премиер Борис Джонсън и водещата Александра Кръстева.

В ситуация на пандемия и извънредно положение обаче трябва и да се яде, а много хора се обърнаха към кухнята.

И не се чудете защо лещата в консерва изчезна от магазините. В категория „Рецепти“ Google посочват скок в популярността именно на израза „леща рецепта“.

Какво друго сме се чудили как да си приготвим? Кисело зеле, крем брюле, тирамису, мусака, яйца по панагюрски, гофрети, ябълков оцет и, разбира се, кекс и целувки, защото толкова дълго затворени без тях не върви.

От Google посочват, че списъците за 2020 г. са изготвени въз основа на думите за търсене, при които се е наблюдавал най-голям скок през тази година в сравнение с предходната.

Резултатите в целия свят са не по-малко любопитни. Най-търсената дума е „coronavirus“, която оглавява и търсенето в категория „Новини“.

И на двете места на втора позиция попадат „election results“ или резултати от избори, което с оглед на битката за Белия дом е напълно обяснимо.

Най-търсен актьор е бил Том Ханкс, личност – Джо Байдън, филм – „Паразит“, a телевизионно шоу – Tiger King. /webcafe.bg/