Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Украйна спечели „Евровизия“, Зеленски поиска финалът догодина да е в "свободен" Мариупол

Украйна стана големият победител на "Евровизия 2022" с групата "Kalush Orchestra" и песентаСтефания“. 

Украинската група отправи емоционален призив за освобождаване на хората, които все още са блокирани в обсадения от руски войски завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, след като представи своето изпълнение на финала, предаде Асошиейтед прес. 
"Призовавам всички вас, моля, помогнете на Украйна, Мариупол. Помогнете на "Азовстал", веднага", заяви фронтменът на групата Олег Псюк, обръщайки се към публиката от около 7500 души, гледаща на живо финала на "Евровозия" в италианския град Торино, както и към милионите зрители пред телевизорите.

Призивът за освобождаване на оставащите блокирани украински бойци в "Азовстал" беше напомняне, че популярният песенен конкурс се провежда тази година на фона на война, отбелязва АП.

Победата на Калуш Оркестра значи, че Украйна ще бъде домакин на следващото издание на Евровизия. Президентът Володимир Зеленски каза, че страната “ще направи всичко възможно” да проведе финала през 2023 г. в “украински Мариупол” - “свободен, мирен и изграден отново”.

Заради непредизвиканата военна агресия срещу Украйна, Русия беше изключена от тазгодишното издание на Евровизия.

България беше представена на тазгодишното издание на Евровизия от групата Intelligent Music Project, която не стигна до финала на конкурса.