Рядък вид кълвач е наблюдаван в центъра на Малко Търново

Рядък вид кълвач е наблюдаван в центъра на Малко Търново

Рядък и защитен вид птица, описан в научната литература като типичен горски обитател, бе наблюдаван в необичайно за него местообитание в границите на Природен парк „Странджа”. Това е един от изключително редките случаи на наблюдение на екземпляр от вида Южен белогръб кълвач (Dendrocopos leucotos lilfordi) в селища до момента. Птицата бе забелязана от експерти към парковата дирекция в центъра на Малко Търново, далеч от описаните в литературата типични хабитати на този рядък вид, каквито са старите гори, съобщават от парка.

Съгласно съществуващата научна информация за вида, в България той се среща изключително в стари гори – предимно букови, буково-иглолистни и дъбови, с повече мъртви и отмиращи дървета, по които намира храната си – насекоми-ксилофаги (т. е. хранещи се с мъртва дървесина) и техните ларви. В Странджа южният белогръб кълвач е разпространен основно в стари източнобукови, по-рядко дъбови гори.

Единствено в тях този сравнително едър кълвач, с дължина на тялото около 25 cm, намира достатъчно едроразмерни дървета с наличие на хралупи с широк отвор, в които да гнезди.

До момента са документирани само единични наблюдения на белогръб кълвач извън старите гори в България и Европа. През последните 15 години в границите на Природния парк видът е установяван на територия на селища само 2 пъти (1 от които днес), като и в двата случая в гр. Малко Търново, през есенно-зимния период. Преди 2 г. двойка белогърби кълвачи бе видяна през размножителния период край града, непосредствено до регулационната му граница. Дали тези наблюдения на вида извън старите гори са просто единични случаи и изключения, или е налице тенденция той да започне да се разпространява и в други типове местообитания, би могло да се установи със сигурност само при по-нататъшни проучвания.

Южният белогръб кълвач е един от най-редките кълвачи на европейския континент. На национално ниво е защитен съгласно Приложения 2 и 3 на Закона за биологичното разнообразие, вписан е и в Червената книга на България с категория „Застрашен”. На международно равнище е включен в Бернската Конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания.

 

  • На 05.10 от 12:00 часа на площад “Тройката” (пред магазин “Триа Сити Център”), за петнадесета поредн...
  • С най -яките хитове на Криско ще се забавляват всички присъстващи на петия рожден ден на най-любимия...