Снимка: БДЗП

Готови са плаващите платформи за гнездене на къдроглави пеликани в Бургас

Екип от експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) подобри условията за гнездене на защитения къдроглав пеликан на територията на защитена зона „Мандра-Пода“, съобщават от дружеството.

Две години по-рано успешно са изградени две плаващи платформи с обща площ от 80 кв.м. в окислителните басейни на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Тези водоеми са едни от най-предпочитаните за почивка и нощувка места за къдроглавия пеликан в района на Бургаските езера. Освен това, човешкото безпокойство там е сведено до мининум, което е от ключова важност за този вид. Пеликаните много бързо и изключително добре приемат новите плаващи конструкции, които мигновено се превърнаха в любимо място за нощувка и почивка, както за къдроглави, така и за розови пеликани, отчитат от БДЗП.

За да са максимално атрактивни за птиците, преди началото на новия размножителен сезон, тази зима са извършени технически преглед и изкосяване на достатъчно количество тръстика, с която са покрити плаващите платформи. Така те наподобяват максимално много на тръстикови острови, които са едни от любимите места за гнездене на къдроглавите пеликани. Като допълнение са извършени и леки ремонтни дейности, които да гарантират още по-голямата здравина и устойчивост на платформите.

Радващ е фактът, че още следващите дни десетки къдроглави и розови пеликани са регистрирани да нощуват върху платформите. Последните сигурни сведения за гнездене на къдроглави пеликани в района са от далечната 1948 г. От БДЗП се надяват съвсем скоро един от символите на Бургас отново да се присъедини към богатия списък на видовете птици, гнездящи в Бургаските езера.

  • На 05.10 от 12:00 часа на площад “Тройката” (пред магазин “Триа Сити Център”), за петнадесета поредн...
  • С най -яките хитове на Криско ще се забавляват всички присъстващи на петия рожден ден на най-любимия...