Изгубен свят от лагуни беше открит в пустинята Атакама

Изгубен свят от лагуни беше открит в пустинята Атакама

Невижданите досега лагуни съдържат могили от наслоени с микроби скали, които на пръв поглед приличат на някои от първите известни форми на живот на Земята. Изследователите откриват този изгубен свят случайно, след като забелязват мрежа от странни басейни на сателитни изображения на пустинята в Северозападна Аржентина, пише Live Science, цитирано от nationalgeographic.bg.

Пуна де Атакама е гигантско плато на повече от 3660 м над морското равнище на аржентинската граница с Чили. Там високата надморска височина, сухите условия и яркото слънце се комбинират, за да образуват суровата среда, в която малко растения и животни оцеляват.

Брайън Хайнек, доцент по геологически науки в Университета в Боулдър, Колорадо, и Мария Фариас, микробиолог и съосновател на екологичната консултантска компания PunaBio, изминават няколко километра през безплодния пейзаж, преди да видят лагуните.

„Не прилича на нищо, което някога съм виждал, или изобщо като нещо, което някой учен някога е виждал“, казва Хайнек.

Дванадесет басейна с плитка, кристална вода сред планините съставляват новооткритата “извънземна” екосистема, която се простира на 25 акра (10 хектара) пустиня, според изявлението. Под повърхността на лагуните изследователите забелязват малки хълмове, покрити със зелени микроби.

„Просто е удивително, че все още можете да намерите недокументирани неща като това на нашата планета“, казва Хайнек, добавяйки, че откритието представлява „най-големият “Еврика!” момент, който някога съм имал в живота си“.

 

  • На 05.10 от 12:00 часа на площад “Тройката” (пред магазин “Триа Сити Център”), за петнадесета поредн...
  • С най -яките хитове на Криско ще се забавляват всички присъстващи на петия рожден ден на най-любимия...