България е в Топ 100 на най-щастливите нации в света

България е в Топ 100 на най-щастливите нации в света

България заема 77-а позиция в глобалната класация на CEOworld за най-щастливи нации по света. Изследователите са използвали статистически анализ от 2020 г. насам, за да стигнат до заключенията в доклада си за 2024 г. Анализирани са изчерпателни данни от социологически проучвания от 146 държави за последните четири години, за да определят най-щастливите държави, съобщава economic.bg.

Анализът специално проучва категориите за ефективност: БВП на глава от населението, социална подкрепа, очаквана продължителност на живота в добро здраве, свобода за избор в живота, щедрост на населението като цяло и възприятие за нивата на корупция.

Въз основа на всичко това страната ни е получила 77.31 точки от общо възможни 100.

Първа позиция в класацията за щастие за 2024 г. заема Финландия. Страната е получила 95.67 точки от общо възможни 100.

Гражданите ѝ имат силно усещане за общностна подкрепа и взаимно доверие. Освен това, твърдо вярват, че са свободни да правят своя избор и проявяват минимално подозрение за корупция в правителството. И двата фактора допринасят значително за общото щастие.

Втората най-щастлива страна в света е Дания с резултат 95.31. Стойностите ѝ за всяка от променливите са напълно сравними с тези на Финландия. Всъщност, Дания дори изпреварва лидера в няколко категории, включително БВП на глава от населението, щедрост и възприемана липса на корупция. Това показва, че в скоро време тя може да заеме първото място.

Челната тройка се попълва от Исландия с резултат 95.29 точки.

 

  • На 05.10 от 12:00 часа на площад “Тройката” (пред магазин “Триа Сити Център”), за петнадесета поредн...
  • С най -яките хитове на Криско ще се забавляват всички присъстващи на петия рожден ден на най-любимия...