Автобус жаба ще вози пътници по Дунав между България и Румъния

Автобус жаба ще вози пътници по Дунав между България и Румъния

Иновативен автобус, който освен по суша, може да се движи и по вода, ще свърже Силистра и Кълъраш. Превозното средство е закупено от окръжния съвет на румънския град в рамките на проект по трансграничната програма между двете страни, съобщава БТА. От българска страна по проекта е закупен електрически катамаран.

Автобусът амфибия е наречен Frog Bus (Автобус жаба) и разполага с 35 места. Струва около 900 хил. евро и е закупен от Унгария, по-точно от компанията RiverRide Kft, която от 2009 г. произвежда такива превозни средства. Те оперират в Будапеща и предлагат на туристите атрактивна разходка по р. Дунав. През 2023 г. са превозени 30 – 35 хиляди пътници. Подобни автобуси се ползват и в Португалия.

Автобусът амфибия не само ще вози туристите по вода, но и ще посещава двата града по поречието на Дунав – Силистра и Кълъраш. Едва след това ще се връща на началната си станция по вода. За момента обаче остава неясно от кога ще започне да оперира автобусът, нито и какви ще са цените за превоз.

В Будапеща разходката по р. Дунав струва около 25 евро за възрастен и 8 евро за деца. Обиколката е с продължителност 1 час и половина. За по-кратък туристически тур от 50 минути цената се намалява с 5 евро за възрастните.

Румънското издание Turizmus пише, че Frog Bus се задвижва от дизелов двигател на сушата, но се носи по вода с помощта на електрическо захранване. Превозното средство е оборудвано с немски батерии, но в двигателя е включена и унгарска електроника.

  • На 05.10 от 12:00 часа на площад “Тройката” (пред магазин “Триа Сити Център”), за петнадесета поредн...
  • С най -яките хитове на Криско ще се забавляват всички присъстващи на петия рожден ден на най-любимия...