На Благовещение наблюдаваме ясно най-близката до Слънцето планета - Меркурий

На Благовещение наблюдаваме ясно най-близката до Слънцето планета - Меркурий

Във вечерите около 25 март в страната ще имаме една от най-добрите възможности за наблюдение на Меркурий за годината. Това каза Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при Българската академия на науките и от катедра „Астрономия“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, цитиран от БТА.

Като най-близка до Слънцето планета, Меркурий може да се наблюдава само в определени периоди от годината, при това за кратко, за това тези възможности не са за изпускане, обясни Маркишки. Можем да я видим вечер след залез-слънце – на запад, или рано сутрин преди изгрева – на изток. Най-удобните моменти за това са около датите, когато Меркурий се намира на най-голямо ъглово отстояние от Слънцето – в т. нар. максимални елонгации.

"На 25 март тази година в 00:34 ч. българско време Меркурий ще бъде в поредната си максимална елонгация – на 18,7 градуса източно от Слънцето. По тази причина в няколко поредни вечери около 25 март планетата ще залязва близо 1 час и 40 минути след залез-слънце. Това ще ни позволи да я наблюдаваме на фона на достатъчно стъмнилото се небе от около 19:50 ч. до нейния залез в 20:24 ч., валидно за района на София. Трябва да потърсим Меркурий ниско над западния хоризонт. Планетата е достатъчно ярка, за да може да се наблюдава с невъоръжено око като звездоподобен обект ", обясни физикът.

На 25 март е и първото затъмнение за 2024 г. – лунно, от полусянката на Земята. Неговото начало ще се наблюдава от Централна Европа и Централна Африка. Цялото затъмнение ще може да се проследи от Западна Европа, Западна Африка, Атлантическия океан, остров Гренландия, Северна и Южна Америка, Тихия океан, части от Арктика и Антарктика, каза физикът. От България обаче затъмнението няма да може да се наблюдава.

  • На 05.10 от 12:00 часа на площад “Тройката” (пред магазин “Триа Сити Център”), за петнадесета поредн...
  • С най -яките хитове на Криско ще се забавляват всички присъстващи на петия рожден ден на най-любимия...