Акула излезе на Северния плаж в Бургас

Акула излезе на Северния плаж в Бургас

Случката е от преди няколко дни, но днес стана популярна. Рано сутринта в неделя две момичета забелязали акулата, излязла на пясъка пред известно заведение на Северния плаж в Бургас. Не се уплашили, а побързали да я върнат обратно в морето. Черноморската акула е била дълга около метър. Тя е защитен вид и не проявява агресия към хората, но появата й на плажа е необичайна.       

„Акулата се е раздвижила и те са я бутнали към морето. Вълните пак са я изкарали навън и са й помогнали, два-три пъти са я бутали и са я вкарали в морето. Предполагам, че в началото акулата е била малко зашеметена, правила е кръгови движения във водата на плиткото, след това е влязла навътре. Вероятно е излязла на плиткото в преследване на сафрид“, разказва пред бТВ сервитьорът Иван Господинов.  

Обикновено черноморските акули не проявяват агресия към хората, но появата й на плажа е необичайна. Черноморската акула присъства в Червената книга на България като защитен животински вид.

Черноморските акули се хранят предимно с раци и малки риби, сафрид, скумрия и попчета. Живеят на приблизително 40-50 метра от брега, но не е необичайно да го достигнат.

Черноморската акула живее до 15 – 17 години. Средно достигат до 150 см дължина, но има регистрирани случаи, в които този размер е 180 – 200 см. Теглото ѝ е около 7 кг (при достигане на зрялост). Най-едрите представители могат да достигнат 14 килограма.

 

  • На 05.10 от 12:00 часа на площад “Тройката” (пред магазин “Триа Сити Център”), за петнадесета поредн...
  • С най -яките хитове на Криско ще се забавляват всички присъстващи на петия рожден ден на най-любимия...