Последното парче земя на Арктика се продава за 300 млн. евро

Последното парче земя на Арктика се продава за 300 млн. евро

Последното парче земя на Арктика излезе на пазара и е в продажба срещу 300 млн. евро. То е с големината на Манхатън и се намира в горната част на полюса.

Продажбата става на фона на най-топлото лято в региона през 2023 г.

„Това е единствената възможност купувач да се позиционира в северните части на Арктика и да установи стратегическо присъствие“, коментира за Bloomberg News от Осло Пер Килингстад, адвокат на продавачите, пише economic.bg.

Той казва, че това е последният частен парцел в норвежкия архипелаг с девет острова.

Парцелът, който е обявен за продажба, е с площ 60 кв. км. и се намира на около 60 км от град Лонгирбюен (с население от 2400 души) на остров Шпицберген. Той включва 5 км брегова линия и е пълен с планини, фиорди и арктическа дива природа. От април до август има постоянно слънчева светлина, а от октомври до февруари е тъмният сезон.

Остров Шпицберген е едно от най-северните обитаеми от хора места в света. Намира се на изток от Гренландия, на около половината път между Скандинавския полуостров и Северния полюс. Приблизително 60% от него са покрити с ледници и е дом на полярни мечки и арктически лисици. Мястото се превърна в дестинация за търсещи приключения туристи и за учени, грижещи се за оцеляването на човешката раса.

Отдалеченият парцел е собственост повече от век на норвежката холдингова компания Aktieselskabet Kulspids. Компанията е основана от богати семейства от Осло, които са се интересували от района заради природните му ресурси – имали са намерение да добиват азбест. Но акциите са сменили собствениците си през последните сто години. Имената на акционерите не се разкриват, въпреки че всички те са норвежци, казва Килингстад.

Частният парцел се предлага на пазара от Knight Frank LLP. Държавни компании от Норвегия и Русия притежават другата част от земите в Свалбард.

През 2014 г. в района се появи напрежение, след като друг частен имот в региона беше обявен за продажба. След като се появиха слухове, че китайски инвеститор се интересува от земята и иска да я използва за добив на въглища, норвежката държава го купи.

Има голям интерес към Арктика през последните няколко години и това е свързано с изменението на климата, защото разкрива възможности, които не сме виждали досега“, казва Калингстал.

 

  • На 05.10 от 12:00 часа на площад “Тройката” (пред магазин “Триа Сити Център”), за петнадесета поредн...
  • С най -яките хитове на Криско ще се забавляват всички присъстващи на петия рожден ден на най-любимия...