Фестивалът на хвърчилата "тръгва" по пътя на прелетните птици

Фестивалът на хвърчилата "тръгва" по пътя на прелетните птици

Международният  фестивал на хвърчилата се утвърди като една красива традиция и празник, привличащ многобройна публика  на местата, където се провежда. И тази година гостуващите  въздушни артисти от страната и чужбина ще обходят цялото наше черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки черноморския прелетен път на птиците „Виа понтика“. Очаква ни един незабравим празник, с атрактивни демонстрации в  Синеморец, Варвара, Приморско, Варна, Албена и Шабла. Основният акцент на събитието обаче, ще бъде двудневното шоу на плаж Аспарухово във Варна, като през първия фестивален ден фестивалът ще съвпадне и „ще прелее“ в Най-дългата вечеря на плажа – друго събитие, станало емблематично за квартал Аспарухово и Варна.

„По време на демонстрациите  международните кайт клубове и въздушните артисти ще покажат най-новите си творения, включително особено притегателните за децата обемни модели хвърчила под формата на различни животни – мечета, тигри, октоподи, калинки, птици, риби и много други. Най-добрите професионалисти ще демонстрират майсторско управление на спортни хвърчила в синхрон с музика – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът ще бъде съпътстван от сценична програма, приятна музика и други забавления за малки и големи, като сред звездите на сцената ще бъде и великолепният Орлин Горанов“, споделя организаторът на фестивала Юри Георгиев.

Освен като вече утвърдено културно събитие и безспорна атракция за жителите и гостите на Черноморието ни, фестивалът  е известен и с това, че всяко негово издание се ангажира с каузи и обществено значими послания, като например такива, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени животински видове и природата като цяло.

И тази година по време на събитието организаторите очакват в небето да се реят не само хвърчила, но и ята от щъркели, пеликани и други мигриращи на юг птици.

Именно затова мотото на фестивала е „По пътя на птиците“, с призив за опазването им по целия им миграционен път.

 

ПРОГРАМА НА ДЕМОНСТРАЦИИТЕ:

ВЕЛЕКА КАЙТ И ДЖАЗ ФЕСТ:  16 - 17 август, Синеморец, плаж р. Велека

ВАРВАРА:  18-19 август, местност "Кривото дърво" над скалите Дарданелите.

ПРИМОРСКО: 21 – 22 август, плаж ММЦ

ВАРНА: 24 – 25 август, плаж Аспарухово

АЛБЕНА: 28 Август

ШАБЛА: 31 август -01 септември, местност „Малкото море“

  • На 05.10 от 12:00 часа на площад “Тройката” (пред магазин “Триа Сити Център”), за петнадесета поредн...
  • С най -яките хитове на Криско ще се забавляват всички присъстващи на петия рожден ден на най-любимия...