Бургаските съветници дадоха зелена светлина на Фонда за целогодишни полети (ВИДЕО)

Единодушно, с 47 гласа „за“ местният парламент на Бургас гласува докладната записка на кмета Димитър Николов за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на Летище Бургас”, предаде репортер на BurgasPress. Във фонда се включват всички общини на територията на Бургаска област, като целта е да се осигурят целогодишни полети на аеропорта. Паралелно с това съветниците гласуваха и одобряване на проекта на устав и определяне на представител на Община Бургас в управителните органи на сдружението.

Основни цели на сдружението са:

- Осигуряване на целогодишни полети за и от летище Бургас, превръщайки го в целогодишно работещо летище.

- Развитие на гражданското общество и повишаване на стандарта на живот на жителите на целия Югоизточен регион, чрез финансова и логистична подкрепа за инициативи и начинания за: развитието на туризма, популяризиране на местното културно-историческо наследство, опазване на околната среда и паметниците на културата, развитие на икономическата и транспортната инфраструктура на региона.

- Подобряване на инвестиционната и бизнес среда и привличане на чуждестранни и местни инвеститори в изграждането на стратегически обекти за развитие на туризма.

- Повишаване на конкурентоспособността на местния бизнес в гр. Бургас и регион Югоизточен и подпомагане с финанси и логистика инициативи и начинания в областта на приложението на нови технологии в икономиката на региона и изграждането на съвременна транспортна инфраструктура.

- Иницииране и координиране на сътрудничество между всички заинтересувани страни, с цел идентификация и решаване на постоянно променящите се нужди на местната икономика.

- Осигуряване на достъпна и благоприятна жизнена среда за гостите и жителите на региона.

„Ще подкрепим докладната, защото знаем, че човекът, който е двигател на идеята – кметът на Поморие, Иван Алексиев, наистина работи. Но смятам, че трябва да преразгледаме туристическия данък, тъй като той не променян от 10 години. Бургас наистина се нуждае от развитието на целогодишни полети, не само заради туризма, но и заради привличането на инвеститори. Левицата ще подкрепи идеята и пожелава успех на Фонда“, заяви председателят на комисията по туризъм Живко Табаков.

Той подчерта, че участието на търговски дружества е добра практика, но би трябвало да се вземе предвид легловата база, тъй като финансовите критерии не би следвало да са еднакви за големите хотели и далеч по-скромните къщи за гости.

„Ние, от групата на ГЕРБ ще подкрепим създаването на Фонда, това е задължително. Относно повишаването на данъка – наистина трябва да се увеличи, но ако имаме допълнителни дестинации, ще се увеличи и броят на нощувките. Бургас може да предложим конгресен туризъм, а с инвестициите в здравеопазването – и здравен туризъм“, каза на свой ред Евелина Михалева.

Кметът Димитър Николов благодари на съветниците за подкрепата и изрази надежда, че новосъздаденият фонд ще послужи за осигуряването на много полети.

Вижте цялото му изказване в нашето видео!

  • * Специален гост на инициативата бе маестро Стефан Диомов, който се похвали с дългите си и преданни ...