Летният Никулден предизвика фурор, стотици се наредиха за рибена чорба и безплатна бира (ВИДЕО)

Внушителна опашка за рибен курбан и миди с булгур се изви на площад „Тройката“ в Бургас. градът празнува първия си масов Летен Никулден, а в центъра се стекоха стотици желаещи да се насладят на зрелищната кулинарна демонстрация на популярния майстор готвач Иван Звездев и да опитат автентична рибена чорба и миди по бургаски. В продължение на няколко часа бяха раздадени безплатно над 1400 порции рибена чорба, 2500 порции миди по бургаски, както и 2000 чаши бира „Бургаско“.

Празничната програма за Летния Никулден включва още фермерски базар, в който различни местни производители предлагат своята продукция. По-рано днес в храм „Св. Николай Чудотворец“ бе отслужена и празнична света литургия с литийно шествие около храма със свето миро от мощите на Св. Николай.

Очаква се кулминацията на празника да е тази вечер, когато на сцената на пл. „Тройката“ ще излязат група „МОЛЕЦ“ и Веселин Маринов.

Летният Никулден е православен празник, на който се почита свети Николай Чудотворец. Честването започва от 9 май, когато мощите му са пренесени в италианския град Бари. В народния календар се почита от векове, най-вече сред източните славяни.

  • * Специален гост на инициативата бе маестро Стефан Диомов, който се похвали с дългите си и преданни ...