Бургас празнува! Вижте най-мащабното шествие за 24 май (ВИДЕО)

Най-мащабното празнично шествие за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност – 24 май, премина по централните улици на Бургас. В него взеха участие над 11 хиляди ученици, преподаватели, просветни и културни дейци, както и много граждани. Сред официалните лица бяха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова и председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев.

В общоградското отбелязване участваха 35 детски градини, 45 училища, представители на четирите университета в Бургас, духовенството, читалища и културни институти. Музикални и мажоретни ученически състави допринесоха за още по-доброто настроение на всички участници, родители и гости на града.

„Най-българският празник. Той обединява всички българи и всички се радват. Това е празникът на самочувствието на българския народ. Знанието ще ни направи чисти и смели“, каза Димитър Николов минути преди да поведе шествието.

„Да слушаме нашата реч и по-малко чуждици. Да не забравяме, че сме дали нещо на света. Речта е като едно цвете, за което трябва да се грижим. Ако не го поливаме и не използваме нашата реч омайна сладка, тя загива, не трябва да допускаме това“, подчерта проф. Мария Нейкова.

„Това е денят, в който всички сме обединени. Всички сме застанали зад най-благородната кауза - образованието. Целият общински съвет е тук. Готови сме да посрещнем празника и да поведем шествието в чест на буквите, които са ни оставили Светите братя Кирил и Методий“, отбеляза Михаил Хаджиянев.

Празничното потегли от Компаса и премина по маршрут: ул. „Александровска“ – ул. „Алеко Богориди“ – Балюстрадата до Културен център „Морско казино“. След достигане в Морската градина учениците поднесоха цветя на паметник от Алеята на възрожденците.

Празникът продължи на открита сцена „Охлюва“ с тържествен концерт „Език свещен на моите деди“. В него участваха Детска вокална група „Морски песъчинки“, Детски хор „Милка Стоева“, Детски народен хор „Трепетлика" и Вокално студио „Сезони“. Водещи бяха Валерия Вълчева и Ванеса Вълчева от Младежка театрална трупа „Валери и приятел“.

Вижте емоциите от празника в нашето видео!

  • * Специален гост на инициативата бе маестро Стефан Диомов, който се похвали с дългите си и преданни ...