Избран е изпълнител, който да строи Южния обход на Бургас за 140 млн лв

Избран е изпълнител, който да строи Южния обход на Бургас за 140 млн лв

Община Бургас избра изпълнител, който да строи южния обход на крайморския град. В поръчката, стартирана преди 5 месеца с прогнозна цена над 140.2 млн. лв. без ДДС, участваха някои от най-големите строителни компании в страната. Повечето от тях обаче са отпаднали от състезанието още в ранните етапи заради пропуски в техническото предложение или в критериите за подбор. Така до крайната фаза на търга са останали само три фирми, чиито ценови предложения са отворени от комисията само преди няколко дни, обобщава economic.bg.

Процедурата включва проектиране, строителство и авторски надзор. Общата дължина на предвидения участък пък е 3.43 км, което означава, че строителството на километър, според заложената прогнозна стойност, достига почти 41 млн. лв. без ДДС.

Интересното в случая е, че фирмата победител – консорциум, начело с „Нивел Строй“ – е преборила строителните гиганти в сектора – „Хидрострой“ на небезизвестния строителен бос Велико Желев, но и обединението между „Трейс Груп Холд“ и „Джи Пи Груп“.

Решението за избор на изпълнител е подписано на 17 октомври, а от ценовата оферта на победителя е ясно, че километър от пътя ще струва около 37.8 млн. лв. без ДДС. Това е така, тъй като офертата на обединението, начело с „Нивел Строй“, е с около 10.4 млн. лв. по-ниско спрямо прогнозната стойност на търга.

По проект е заложено участъкът да е част от бъдещия далечен обход на града, който трябва да свърже Северния обход с пътя за Созопол и Царево. Целта е извеждане на транзитния трафик.

Пътната връзка ще осъществява транспортен достъп от и към ж.к. „Меден рудник“ към и от републикански път I-9 и съответно гр. Бургас, а оттам и населените места по южното Черноморие. Заложено е изграждането на мост над Бургаското езеро с дължина 950 метра.

Връзката трябва да преминава по периферията на квартала и да е разположена от южната страна, където да се свърже с изградената част от ул. „Кооператор“ и бул. „Александър Георгиев – Коджакафалията“ с републикански път I-9. За свързването на пътната връзка с изградения участък от ул. „Кооператор“ се налага проектиране и доизграждане на улица.

Заложени са още кръстовища, надлези и подлези, както и велоалея в ляво по цялата дължина на ул. „Кооператор“ и пътната връзка, която да се свърже със съществуващата велоалея към Крайморие. В участъците на пътните възли велосипедната алея трябва да се предвиди чрез безконфликтно преминаване чрез велосипеден подлез.

 

  • * Специален гост на инициативата бе маестро Стефан Диомов, който се похвали с дългите си и преданни ...