Паметник на цар Иван Александър ще бъде тържествено открит в крепостта „Русокастро“

Паметник на цар Иван Александър ще бъде тържествено открит в крепостта „Русокастро“

Монументът на цар Иван Александър ще бъде тържествено открит на 1 септември в крепостта „Русокастро“, съобщиха от пресцентъра на Община Камено. Церемонията по откриване ще започне по обяд.

„Паметникът, който вече гордо се извисява на своето място, е символ на едно изключително значимо събитие в нашата история, което пробужда гордост и уважение към богатото ни културно наследство. Вашето присъствие ще бъде знак на почит към историята ни и символ на ангажираността ни да я предадем на бъдещите поколения. Нека заедно съхраним духа на България“, написа във Фейсбук профила си кметът на община Камено Жельо Вардунски.

Триметровият паметник е създаден изцяло с финансовата подкрепа на Янчо и Илия Проданови и Руси Куртлаков, в чието творческо ателие в Камено в началото на юли започна същинската работа по творбата. За нея бяха събрани над 20 000 лева. 

След монтирането на монумента предстои създаването на посетителски център в село Русокастро, където ще бъдат представени археологическите артефакти, открити на крепостта, както и етнографското богатство и обичаите на община Камено.

 

  • В Камено побързаха да украсят града с празнична първомартенска премяна. От днес с цветовете на Баба...
  • Представителният ансамбъл за автентичен фолклор към читалище „Просвета-1927“ – Камено се върна с две...
  •   Новият стар кмет на Камено Жельо Вардунски спечели с 74.16 % своя трети мандат на местните избори...