Камено почете Деня на Съединението със света литургия и фолклорен фестивал

Камено почете Деня на Съединението със света литургия и фолклорен фестивал

Митрополит Арсений отслужи Архиерейска света литургия по повод 139 години от Съединението на България в храм „Св. Георги Победоносец” в Камено. На светата литургия присъстваха кметът Жельо Вардунски, председателят на Общинския съвет Радослав Балтаджиев, общински съветници и граждани.

В своята 10-минутна проповед владиката подчерта важността на единството на гражданите във вярата. Той призова вярващите да се стремят към сплотеност и взаимопомощ като основни стълбове за преодоляване на предизвикателствата. След службата кметът на Камено Жельо Вардунски подари на митрополит Арсений реплика на изящно блюдо-сувенир, изработено в техника „сграфито“, с изображение на снежен леопард (барс). Оригиналът е открит при археологическите разкопки на крепостта Русокастро. Митрополитът получи и специално издание на Бургаския музей, посветено на т.нар. „спасени икони“ на Бургаския музей. Тези ценни произведения на изкуството са предадени на Регионалния исторически музей – Бургас през 1998 г. от органите на МВР, след като са спасени от опит за продажба и изнасяне в чужбина.

С благопожелания за здраве и благоденствие на всички жители на община Камено, митрополит Арсений подари на кмета икона на Света Богородица.

“Днес, на 6-ти септември, отбелязваме едно от най-значимите събития в българската история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Този ден е символ на смелостта, решителността и силния дух на нашите предци, които с вяра в обединението поставиха основите на съвременна България. Съединението ни напомня, че когато сме заедно, когато действаме обединено и с вяра в общата цел, можем да преодолеем всяко предизвикателство“, каза кметът Вардунски и поздрави всички за празника.

Тържествата за празника продължиха с поднасяне на венци и цветя, както и с традиционния фолклорен фестивал „Камено пее и танцува“.

“С всяка изминала година популярността на събитието расте, привличайки фолклорни формации от цялата страна. Тази година за първи път се включиха над 60 изпълнители на фолклор“, каза председателят на читалище „Просвета-1927“ Димитринка Бакалова.

  • В Камено побързаха да украсят града с празнична първомартенска премяна. От днес с цветовете на Баба...
  • Представителният ансамбъл за автентичен фолклор към читалище „Просвета-1927“ – Камено се върна с две...
  •   Новият стар кмет на Камено Жельо Вардунски спечели с 74.16 % своя трети мандат на местните избори...