Общинският съвет в Камено не одобри искането за разширяване на кариерата в Полски извор

Общинският съвет в Камено не одобри искането за разширяване на кариерата в Полски извор

Общинските съветници в Камено отхвърлиха искането на фирмата концесионер на кариерата в село Полски извор "Минерал Процесинг" ООД за разширяване на територията за добив на инертни материали. Решението бе взето единодушно с 16 гласа на общинска сесия днес. Междувременно има и подписка от жителите на селото, че не одобряват искането. Установени са и редица нарушения от страна на концесионера за нерегламентирано изхвърляне на мъртва почва върху земя - публична общинска собственост и пасища, заяви председателят на Общинския съвет в Камено Радослав Балтаджиев, съобщава БТА. Отделно от това е констатирано, че вече се изземва пясък от съседен парцел, от който най-вероятно няма издадено разрешение за извършване на такава дейност, посочи той. Глоба до 10 000 лв. за нерегламентираните дейности може да наложи Общинската администрация в Камено, стана известн по време на заседанието.

За нарушенията са подадени сигнали до Областна управа - Бургас, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в крайморския град, Министерството на земеделието, Министерството на енергетиката, Прокуратурата и до Областната дирекция на МВР - Бургас.

"Нямаме нищо против да се инвестира в подобни дейности на територията на Община Камено, но е недопустимо да се пренебрегват сигналите от Общинския съвет и от Общинската администрация след констатирана проверка", каза Балтаджиев. Съставен е акт за установяване на административно нарушение на фирмата инвеститор с предписание в едномесечен срок да почисти засегнатите общински имоти. "Унищожени са стотици декари пасища, които не могат да възвърнат първоначалния си вид", допълни председателят. Той предложи всяка седмица да се извършва проверка и при всяко следващо нарушение да се налага санкция.

  • В Камено побързаха да украсят града с празнична първомартенска премяна. От днес с цветовете на Баба...
  • Представителният ансамбъл за автентичен фолклор към читалище „Просвета-1927“ – Камено се върна с две...
  •   Новият стар кмет на Камено Жельо Вардунски спечели с 74.16 % своя трети мандат на местните избори...