Безсънна нощ в Арена Бургас, много грешки допуснати в изборните протоколи

Безсънна нощ в Арена Бургас, много грешки допуснати в изборните протоколи

До момента сме обработили 75% от протоколите от 743-те изборни секции. Справяме се доста бързо, но обикновено нощта след вота я прекарваме в залата. Това каза пред бТВ председателят на Районната избирателна комисия в Бургас Фани Семерджиева.

„Създали сме максимално комфортни условия. Никой не е стоял по автобусите. Всички хора, които бяха извозени до залата и настанени благодарение на организацията с Община Бургас и РИК“, добави тя.

„Има много протоколи, които са сгрешени, въпреки че голяма част от секциите са се постарали да си направят проверка в онлайн платформата на ЦИК. Сработили са им контролите. Проверили са си черновите, но когато са преписвали от тях на беловата, са допуснали малки грешки“, каза още шефката на РИК-Бургас.

По прогнози на РИК поне още 4-5 часа ще продължи обработката на протоколите в Бургас.

Обстановката беше спокойна, но изборите бяха трудни, каза Петя Чепелова. Тя е председател на СИК в Созопол.

„За първи път Районната избирателна комисия се помещава в новата спортна зала „Арена Бургас“. Паркингът е пълен с автобуси, които изчакват членовете на секционните комисии да предадат протоколите“, добави тя.

Голяма част от членовете на секционните изборни комисии са прекарали нощта по седалките в залата. Една от тях е Петя Чепелова. Тя е председател на СИК в Созопол.

„Обстановката беше спокойна, но изборите бяха трудни поради съчетаването на двата вота и заради това, че използвахме машините за принтери, а не по предназначение. Ако протоколът излизаше от тях и съчетавахме с хартията, щеше да е много по-лесно“, коментира Чепелова.

„Всички в тази зала са герои. Много съвестно колегите си свършиха работата. 24 часа вече изминават, а още стискам резултатите и не съм ги предала“, добави тя.

„Ние сме вече в сезона и това повлия върху избирателната активност. Община Созопол по принцип е с доста висока избирателна активност, но сега беше ниска“, каза още жената.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...