България е европейски шампион по волейбол за девойки до 18 години

България е европейски шампион по волейбол за девойки до 18 години

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 години стана европейски шампион.

Във финала на шампионата в Румъния и Гърция воденият от Антонина Зетова тим на България победи с 3:0 (25:15, 25:18, 28:26) Белгия и за пръв път в историята България има европейски шампионки при подрастващите. Последният подобен успех за българския волейбол в женското направление бе през 1981 година, когато женският национален отбор стана европейски шампион в София.

Срещата в румънския град Блаж премина изцяло под контрола на българския отбор, който бе повече от категоричен и в трите гейма. Всичко в играта на българските се получаваше още от самото начало, а националките имаха предимство в атака, на блокада, на сервис и в защита. 

Централната блокировачка Дарина Нанева бе най-резултатна за България с 14 точки. С 12 завърши Вяра Парапунова, Деница Ангелова отбеляза 11 точки, а Калина Венева завърши с 9 точки.

За Белгия Тея Радович бе над всички с 19 точки.

По време на европейското първенство България победи последователно Германия, Турция, Полша, Литва, Финландия, Гърция, Италия и Белгия, а единственото поражение дойде от Унгария в пет гейма в последната среща от груповата фаза.

"Нямам думи, толкова съм щастлив. Това е огромен успех на българския волейбол. И най-важното - на неговото бъдеще. Много от тези момичета са далеч от 18 години, а вече играят като зрели жени. Сигурен съм, че тепърва ще имаме много радост с тях. За мен не беше просто чест да им сложа златните медали на врата. Беше чувство, което не съм изпитвал може би от времето ми като волейболист", каза Ганев за сайта на БФ Волейбол.

"Когато станах президент на федерацията моята най-голяма цел беше да работим с младите. Знам, че това е единственият начин да успеем. Фактите от последните години и резултатите на подрастващите сочат, че сме на правилен път. Нека се радваме с Тони Зетова и момичетата й. Да пожелаем такива мачове на момчетата, които имат само победи досега на Европейското първенство в София", добави той.

Българките ще бъдат приветствани в неделя преди мача България - Финландия от Европейското първенство до 18 години в зала "Левски София".

 

 

  • Черноморец Бургас елиминира Етър Велико Търново в турнира за Купата на България. “Акулите” на Анге...
  • Черноморец победи Нефтохимик с  3:0  в регионалния финал от турнира за Купата на България. Двубоят с...