Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Заради коронавируса България остава в извънредна обстановка до 30 септември

Правителството взе решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 30 септември 2020 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Цитираните са данните за страната, според които от март месец досега в България са съобщени 15 287 случая на заболели и 545 починали от COVID-19.

"Удължаването ще даде възможност да се продължи прилагането на противоепидемичните мерки в обществото, за да не се позволи претоварване на здравната система и системата на общественото здраве преди предстоящия грипен сезон", гласи аргументацията на правителството.


Удължаването на извънредната обстановка означава, че въвеждането на евентуални нови ограничителни мерки или отпадане на действащите ще става със заповеди на здравния министър, без да е необходима санкция на Народното събрание.

Засега най-видимото ограничение е задължението за носене на маски на закрити обществени места, както и запълването само на половината от местата при културни събития на закрито или открито.


Вчера здравният министър увери, че засега не се обмислят нови ограничения. Днес главният здравен инспектор Ангел Кунчев допусна при рязък скок на заболелите наесен да се мисли за евентуално повторно затваряне на нощните заведения и футболните стадиони. Той за пореден път категорично отхвърли възможността властите да се върнат към затварянето на цели градове, както се случи през април по време на извънредното положение в страната.