Ще има ли Летище Бургас целогодишни полети? Иван Алексиев с работещо решение (ВИДЕО)

Да се създаде Фонд за развитие на Летище Бургас, а средствата да отиват за закупуване на авиолинии. Това предложи кметът на Поморие Иван Алексиев на извънредна пресконференция, предавана от BurgasPress. Пред медиите той изложи цялостна стратегия, която да реши наболелия проблем с липсата на целогодишни полети.

Юристите на Община Поморие вече са изготвили Устав на сдружението с нестопанска цел, в което ще влизат кметовете на 13-те общини, както и докладна записка, която всеки един от местните парламенти да разгледа и гласува. За председател и лице на Фонда Алексиев предложи кмета на Бургас Димитър Николов.

Средствата от страна на общините ще бъдат осигурявани от туристическия данък. Тъй като, по думите му, морските общини са най-заинтересовани, двигателят на идеята предлага таксата за тях да е по 2 лв. на глава от населението – 638 230 лв. За станалите общини таксата ще е минимална – по 0,50 лв. Така, по негови изчисления ще бъдат набавени пари за поне два полета. Ако от „Фрапорт“ се включат с 200 хил. лева и държавата, чрез Слънчев бряг АД също прибави 200 хил. лв., полетите стават 4. Стратегията предвижда още и стъпването на „Тюркиш еърлайнс“, с което авиолиниите на Летище Бургас биха могли да станат 5.

„Ние ще водим преговорите с авиопревозвачите и ние ще поставяме условията на „Фрапорт“. Те като концесионер трябва да се съобразяват, в противен случай абдикират от проблема“, подчерта Иван Алексиев. Той добави, че тепърва ще коментира предложението си с останалите кметове и с останалите заинтересовани страни.

*Цялата пресконференция може да гледате в нашето видео!