В Сарафово вече ще пият вода с по-високо качество, след реконструкция на водопровода

В Сарафово вече ще пият вода с по-високо качество, след реконструкция на водопровода

След цялостна реконструкция на главния водопровод е подобрено качеството на питейната вода в бургаския квартал "Сарафово", което ще бъде усетено и от населението, и от туристите. Ремонтът е част от "Интегрирания воден проект за област Бургас" и се финансира от ОП "Околна среда" 2014-2020г".

Реконструкцията е обхванала 4.4 км от водопровода. Строителните дейности започнаха през юли 2023 година. Обектът беше въведен в експлоатация през април тази година с разрешение за ползване. 

"Довеждащият водопровод е изпълнен с чугунени тръби с диаметър 400. Трасето тръгва от съществуващата кранова шахта, която идва от тръбопровода от село Лъка и стига до кранова шахта преди Сарафово. Тя разпределя водата към летището и към квартала. По трасето има изготвени няколко шахти, направен е изцяло по регулация на съществуващите полски пътища. Качеството на водата вече е подобрено и то многократно. Старият водопровод, който беше със стоманени тръби, беше в окаяно състояние.", обясни представителят на фирмата-изпълнител Димитър Друмев.

"Старият водопровод редовно дефектираше, аварии имаше и когато хората оставаха без вода, бяха недоволни. Надяваме се този проблем да бъде решен. Освен качественото водоподаване, ще намалеят загубите и разходите за поддържане на този водопровод", допълни зам.- областният управител на Бургас Владимир Крумов.

Директорът на ВиК дружеството в Бургас Цветан Мирчев поясни, че всеки проект, който се изпълнява като част от Интегрирания воден проект подобрява качеството на услугите и на живот.

"Всеки един от обектите по "Интегрирания воден проект за област Бургас" (ИВПОБ) допринася за намаляване на загубите на питейна вода. Надяваме се крайният резултат да е наистина задоволителен. Предстои ни втора фаза на проекта, която ще обхване всички общини в областта. С този довеждащ водопровод квартал "Сарафово" влиза в 21 век“, каза Мирчев.

Според директора на ВиК-Бургас не се очакват проблеми с водоснабдяването по Южното Черноморие през летния сезон. Системите на дружеството са подготвени още преди началото на сезона. Все още се очаква финансиране за присъединяването на двата алтернативни язовира към мрежата на оператора - "Ахелой" и "Порой", чийто обем ще се използва при сериозно засушаване в региона.

"В постоянен контакт сме с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ВиК холдинга. Имаме проект, за който очакваме средства", каза Мирчев.