Икономист: Бизнесът търси повече сервитьори и бармани, а не хотелиери и ресторантьори

Икономист: Бизнесът търси повече сервитьори и бармани, а не хотелиери и ресторантьори

През следващите години на българския пазар на труда най-много ще се търсят машинни оператори, шивачи, предимно хора, които да работят в промишлеността. IT секторът забавя търсенето, а в същото време огромна част от приема в професионалните направления продължава да е именно за IT специалисти. Това коментира пред Bulgaria ON AIR Зорница Славова, старши икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ).

По думите ѝ структурната безработица в страната се задълбочава и работодателите не могат да намират нужните кадри. „Важно е образованието да отговаря на това, което се търси на пазара на труда. Има доста разминаване в това, което се учи, с това, от което има нужда пазарът на труда. Над 40% от висшистите не работят на позиция, която изисква висше образование, а работа, която изисква по-нисък ценз", посочи Славова.

Икономистът обърна внимание, че през последните години професионалното образование започна да приема много ученици в професии, които са свързани с програмирането, но IT секторът забавя търсенето. „Виждаме раздут прием в IT специалностите", допълни тя, позовавайки се на последно проучване на ИПИ. Славова отбеляза, че IT специалисти са търсени предимно в столицата, докато в останалата част от страната индустрията осигурява заетост  и доходи. По думите ѝ е недостатъчен приемът в индустрията.

Икономистът коментира, че целта на професионалното образование е да подготвя кадри, които директно от училището да се вливат в икономиката и да са подходящо подготвени. "През последните години професионалното образование е изгубило много от имиджа си", каза Славова. По думите ѝ половината ученици в България са в професионално образование, но нямат професионална ориентация. "Голяма част от децата просто са приети професионални гимназии, без да знаят какво ще работят със съответната специалност", даде пример тя.

Зорница Славова каза, че всяка година по 4000 деца започват да се обучават в хотелиерството и ресторантьорството, но „на бизнеса му трябват повече сервитьори и бармани, а не хотелиери и ресторантьори“. Според нея е изумително, че не се проследява реализацията на завършилите дадена специалност. Няма реална заинтересованост от управляващите, допълни събеседникът.

  • Ръст на младежката безработица в България през първото тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на ...