Кои работни места са най-стресиращите

Кои работни места са най-стресиращите

Глобалната несигурност и все по-честите съкращения на работното място може да затруднят намирането на работа. В същото време нарастващите разходи за живот правят още по-важно за хората да се задържат на настоящата си работа, дори ако понякога тя е твърде стресираща.

Някои професии са по-стресиращи от други, а в някои сектори са по-стресиращи от всички останали. Анализ на Евронюз разкрива в кои страни служителите са най-стресирани. Глобалната несигурност и все по-честите съкращения на работното място може да затруднят намирането на работа. В същото време нарастващите разходи за живот правят още по-важно за хората да се задържат на настоящата си работа, дори ако понякога тя е твърде стресираща.

Изследването е установило, че полицаите са най-стресираните във Великобритания, социалните работници и специалистите по социални грижи и жилищно настаняване също се чувстват значително стресирани. Почти един на всеки 50 души е заявил, че работата му оказва отрицателно въздействие върху психичното му здраве.

На други места в Европа проучване, проведено от Lepaya, компания за обучение, в Нидерландия, Белгия, Обединеното кралство и Германия, подчертава, че две трети от европейските служители са подложени на стрес. Образованието и здравеопазването са двата сектора, в които служителите са подложени на най-голям стрес.

 

„Полицейските служители, социалните работници и специалистите по социални грижи и жилищно настаняване са особено свързани с по-високи нива на стрес. „Фактори като дълги часове, големи отговорности и роли, свързани с обществеността, изглежда допринасят значително за отрицателното въздействие върху психичното здраве на служителите. „Насърчаването на редовни почивки, предлагането на ресурси за психично здраве и насърчаването на открита комуникация могат да помогнат на служителите да управляват психичното си здраве по-ефективно.

„Гъвкавата организация на работа (когато е възможно) и достъпът до програми за благополучие също са стъпки, които могат да окажат значително въздействие за намаляване на свързаните с работата или предизвиканите от нея проблеми с психичното здраве.“

Липса на баланс между живота и работата

В редица случаи голяма част от стреса на работното място идва от факта, че границите между работата и личния живот стават все по-неясни, отчасти поради нарастването на дистанционната работа. В много случаи видът на работата и отрасълът също затрудняват пълната липса на достъп, като например в службите за спешна помощ.

Някои от основните причини за високите нива на стрес, които понякога могат да доведат до прегаряне, са голямото работно натоварване, както и увеличаването на броя на неплатените задачи. Редовната работа с твърде много неплатен извънреден труд също допринася за това, както и чувството за изолация на работното място. По същия начин притесненията относно сигурността на работата и съкращенията също са причина за силен стрес, както и приемането на повече платена работа поради финансови съображения. В някои случаи стресът се увеличава значително и от сплашването и тормоза от страна на колегите.

Признаците на прегаряне включват затруднена концентрация, загуба на цели, понижено чувство на гордост от работата и загуба на мотивация. Други признаци включват умора, неудовлетвореност, необяснимо главоболие и промени в апетита или навиците за сън, наред с други. 

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...