Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Човекът-оркестър Captain Nemoff:  Обичайте музиката в себе си!

 

Автор: Наталия Недялкова

 

Музикант, художник,музикален майстор. Изпълнител, който не само свири и пее виртуозно блус, но и сам прави китарите си. Това е един от най-атрактивните руски блусари  Captain Nemoff  (Евгений Немов), един от изпълнителите, чиито композици ще прозвучат в тазгодишното издание на „Буургсток 2019”. В родината му наричат Евгений Немов – човекът-оркестър. И не случайно. 

Евгений Немов е роден през 1972 година в град Мурманск. Свири на китара от 13-годишен, и е професионален изпълнител от 20-годишна възраст. В началото на кариерата си съвместява дневна работа с вечерни и нощни изпълнения в музикални клубове. След като се мести в Москва се запознава с водещи руски блус-музиканти. Съвместно с тях участва в много блус-фестове в родината си – в Москва и Санкт Петербург, а също така в скандинавски страни.         

През 2004 година записва оригинален албум “Romantic Steel Guitar”, в който обединява традиционнага слайдова техника на свирене с традиционна джазова форма. Същата година взема успешно участие в международния джазов фестивал “Вейсе-Jazz” и създава музикална група

Gadjes Trio заедно с други перспективни млади музиканти. Репертоарът им включва произведения на Джанго Райнхардт, а също така оригинални композиции в стил Gypsy Swing. 

Известен е като автор на няколко музикални проекти, единият от които е посветен на ранния период на блус-музиката – а именно на китари, на правени от кутии за пури. За проекта си  „Блус от кутия за пури” Евгений създава музикални инструменти по старинна технология от края на ХIХ-и началото на ХХ век, след Гражданската война в САЩ. Китарите, направени от Captain Nemoff  красят колекции не само в родината му, но и в целия свят. Именно като майстор и виртуозен изпълнител той е влязъл в най-новата история на CBG. 

Изключително трудолюбив и стриктен, музикантът е категоричен, че за истинското творчество трябват талант, вдъхновение и дисциплина, и то не се нуждае от изкуствени стимулантни. 

Притежава добро чувство за хумор и обича да казва: Когато нищо не върви както трябва и всичко се обърква, опитайте да направите щастливи поне една котка или куче. Това е достътъчно.

В приветствието си към бургаския арт-фест, към феновете на рок и блус-музика Евгений Немов написа следното: Не се страхувайте от нови начинания, смело усвоявайте нови професии. Обичайте музиката в себе си!