Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Дългоочакваната премиера на „Севилският бръснар“ зарежда с настроение в петък

Дългоочакваната премиера на комичната опера в три действия от Джоакино Росини „Севилският бръснар“, която бе отложена два дена преди датата през м. август поради обективни причини от здравословен характер, най-после ще зарадва публиката – на 8-и октомври, петък, от 19 часа в залата на Бургаската опера.

Както обещават талантливите творци, работещи по създаване на постановката – режисьорът доц. д-р Александър Текелиев и Денис Иванов, сценограф и костюмограф, спектакълът ще бъде интригуваща трактовка на популярното класическото произведение – според каноните на съвремието ни, с доста провокативноост, но без вулгарност и с авангардни, ала не скандални сценография и костюми.

Либретото на „Севилският бръснар“ е на Чезаре Стербини, създадено по първата част от трилогията на Пиер Бомарше „Севилският бръснар, или напразна предпазливост“. Диригент на постановката е маестро Иван Кожухаров, чието име е достатъчна атестация за най-високо ниво на интерпретация на оркестровата партия. В оперното заглавие от Росини оркестърът е пълноправен участник в действието, пресъздавайки посланията на автора и засилвайки динамиката на действието.

Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, която е носител на високото отличие за високи постижения в областта на културата, връчвано ежегодно от кмета на Община Бургас по случай Празника на българската просвета и култура и славянската книжовност – 24 май за изминалата 2020 г. Концертмайстор на оркестровия състав на Държавна опера – Бургас е Ваня Златева. Асистент-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов, суфльор – Дора Фъртунова, която отговаря и за реквизита – там ще има най-много изненади за публиката… Субтитрите са дело на Сребрина Славова, дългогодишна солистка на Бургаската опера.

За главните роли се готви двоен и троен солистичен състав от първокласни оперни певци, което придава на постановката добавена естетическа стойност. Режисьор, сценограф, диригент, солисти, хор и оркестър репетират усилено, като артистичният и емоционалният градус е висок – публиката я очакват приятни изненади,  предизвикателства за сетивата и, разбира се, много, много смях. За ролята на знаменития Фигаро се готвят баритоните Марян Йованоски и Александър Крунев, за образа на Граф Алмавива – тенорите Николай Моцов /гост/, Хрисимир Дамянов /гост/ и Яни Николов. Ролята на красивата кокетка Розина репетират прекрасните Илина Михайлова, сопран /гост/ и Йоана Кадийска мецосопран. За сценичните образи на Доктор Бартоло се готвят Костадин Мечков, бас, и Йордан Христозов, баритон, за Дон Базилио, учител по музика – басите Делян Славов и Диман Панчев. Троен солистичен състав е за образа на шеговитата Берта, икономка на Доктор Бартоло – сопраните Нона Кръстникова и Полина Бахчеванова, както и Калина Попова, мецосопран, двоен – за ролята на Фиорелло, прислужник на Граф Алмавива – баритоните Бранимир Недков и Йордан Христозов.

„Премиерният спектакъл на операта „Севилският бръснар“ от Росини е съвременен прочит с водеща еротика, безумни ситуации, много, много смях и неочаквана развръзка. Не се препоръчва за лица под 12 години!“, разказва режисьорът доц. д-р Александър Текелиев за предстоящата дългоочаквана премиера. Тя се очаква със сценичен трепет и от изпълнителите, преки участници в сътворяването на постановката, и от публиката, която е с нагласа за нещо интригуващо, а след отлагането на спектакъла през м. август, е още по-нетърпелива.

„Севилският бръснар е заглавие, което е част от афиша на всеки театър и е може би най-ведрата опера, а Росини е може би най-усмихнатият композитор в моите представи“, добавя постановчикът доц. Текелиев.