Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Световнопризнатият виолончелист Атанас Кръстев свири в Бургаската опера в четвъртък

На 4-ти ноември, четвъртък, от 19 часа в залата на Бургаската опера световнопризнатият виолончелист Атанас Кръстев ще бъде солист на оркестъра на Държавна опера – Бургас с диригент Цанислав Петков, с изпълнение на Концерт за виолончело и оркестър в ми минор, оп. 85 от Едуард Елгар. Харизматичният млад музикант със завидна международна кариера е вече в Бургас и репетира с оркестъра на Бургаската опера. Големият български виолончелист, музицирал по световните сцени и вече титулован доц. д-р. Атанас Кръстев, е носител на 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България. Ето какво сподели след репетицията днес:

"Изключително много се радвам да се върна в Бургас и отново да свиря с оркестъра на Операта, още повече под палката на изключителния Цанислав Петков. Атмосферата е страхотна и горещо каня всички, които имат възможност, да присъстват на една истински специална вечер. За мен концертът на Едуард Елгар е една от най- емблематичните творби за виолончело и оркестър, с невероятно красиви и чувствени теми."

Бургаската публика и гостите на града имаха възможност да видят и чуят младия талантлив виолончелист през м. юли 2021 г. в Летния театър в Бургас, на симфоничния концерт под палката на световноизвестния диригент Александър Земцов, в който се представиха най-добрите участници в майсторските класове по цигулка, виола, виолончело, флейта, кларинет и пиано на Лятна академия на изкуствата – Бургас, както и техните преподаватели. Квалитетното събитие бе в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, осъществени от Държавна опера – Бургас, със съдействието на Община Бургас и организатора на Академията по изкуствата Петя Великова-Димитрова. На сцената на Летния театър Атанас Кръстев изпълни Pezzo Capriccioso” за виолончело и оркестър оп. 62 от Пьотр Илич Чайковски.

В програмата на концерта в четвъртък /4-ти ноември/ в залата на Бургаската опера ще бъде изпълнена и Симфония № 4 , B-dur, op. 60 от Лудвиг ван Бетовен. Бетовен е представител на Виенската школа, заедно с другите двама гениални композитори, творили в същото историческо време – Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. Творчеството на Бетовен носи характерните черти на европейския стил и едновременно с това – драматичната, разкъсваната му от лични трагедии, болезнени въпроси и противоречия натура. Бетховен е смятан за един от най-великите композитори в музикалната история. За творчеството му са характерни екстремната патетика, трагизъм, героика, драматични амплитуди в емоционалния спектър. Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас под палката на маестро Цанислав Петков на концерта на 4-ти ноември ще бъде Ваня Златева. Младият маестро Петков дирижира с голям успех в неделя /31-ви октомври/ в залата на Операта виртуозната партитура на оперетата „Щраусът“ от Йохан Щраус – син.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред х-л „България“/, както и в мрежата на Grabo и Eventim.