Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Бургаската библиотека е единствената от Югоизточна Европа, номинирана за IFLA Green Library

Регионална библиотека „Пейо Яворов” е единствената от Югоизточна Европа, номинирана за IFLA Green Library Award 2022. Инициативата е спонсорирана от De Gruyter Publishing – немско издателство с близо 300-годишна история, с афинитет към научната литература.

През май списъкът на номинираните ще бъде съкратен, за да останат само онези претенденти, направили най-добро впечатление на журито. Победителите в двете обособени категории – “Best Green Library” и “Best Green Library Project” – ще получат своите награди на 22-23 юли в ирландския град Корк.

Бургас е номиниран в първата от двете споменати категории. В благородното съревнование за най-зелена библиотека, нашата се конкурира с библиотеки от аржентинската столица Буенос Айрес, Колумбия, Чехия, Франция, Сингапур, град Барселона в Испания и град Бостън в САЩ.

„Горд съм с номинацията, разбира се. Но най-много се гордея с това, че новата ни библиотека е пълна по всяко време, че е жива. Благодаря на екипа, който работи там и обгрижва с желание посетителите от всички възрасти!“, каза кметът Димитър Николов.

Регионална библиотека „Пейо Яворов” отговаря на 14 от общо 17 SDG's (Цели за устойчиво развитие на ООН чрез изграждане на устойчива сграда, осигуряване на равнопоставеност и безпрепятствен достъп, разделно изхвърляне на отпадъци и тяхното вторично използване, устойчива енергия чрез използване на фотоволтаична система (PV система), устойчиво образование и т.н.). Още с възлагането на проектирането й беше помислено за това тя да съчетава модерните технологии с домашния уют. Да внушава и възпитава у младите хора, които я посещават, едно ново отношение към екологията и изобщо към заобикалящия ни свят.

Ето го и потвърждението за номинацията на Бургас:

https://www.ifla.org/news/ensulib-announces-7th-ifla-green-library-award-2022-longlist-in-two-categories/