Мария Цветкова-Маджарова, Андрея Мирчев и Валери Турманов с матине в  операта

Мария Цветкова-Маджарова, Андрея Мирчев и Валери Турманов с матине в операта

Последната, осма, концертна проява от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ предстои в събота, 20 април, от 11 часа във фоайето на бургаския културен институт, което вече се затвърди като предпочитано място за камерни музикални прояви.

В поредното събитие от камерната поредицата на Бургаската опера, чието начало бе поставено през октомври 2023 г., солисти ще са: сопраното Мария Цветкова-Маджарова, тенорът Андрея Мирчев и баритонът Валери Турманов, на рояла ще бъдат Дария Кръстева и Сергей Султанов. В концерта ще вземе участие и Наталия Султанова, цигулка.

Ето какво разказва сопраното – увлекателно и с нескрито пристрастие, емоционална и философска обосновка, както и с афинитет към камерния жанр и подбраните от нея произведения, които ще изпълни в събота:
„Хюга. Икигай. Саудаде. Дуенде. Четири различни думи, които имат магично значение. В този забързан, шумен и дигитализиран свят ми се иска да се вгледаме в себе си и да чуем тишината. Хюга е датска дума и означава „изкуството да създаваш уют и това да те прави щастлив“.  Икигай японска дума съставена от две Ики-живот, Гай-ценност. Според японската култура, всеки носи своя икигай, но може да достигне до него, ако работи за вътрешния си баланс и развие уменията си, като творец. Радостта от събуждането и усмивката, с която го правиш. Саудаде – португалска дума,  която събира в себе си всички състояния, срещи и емоции, които са ни развълнували , събуждат сетивата ни и ни карат да се чувстваме живи! Дуенде – испанска дума, която  означава  „да имаш душа“, онази искрица, която носят  някои личности и ги прави Творци.

Може би е странно, но аз ще се опитам да облека тези магични думи в музиката на композитори, които не са от Дания, Испания, Португалия и Япония. Ще се опитам да Ви покажа, че може да се почувствате Хюга, когато слушате Рейналдо Ханн. Или да сме заедно в едно ,,Саудаде" чрез Римски-Корсаков, Рахманинов, Чайковски. ,,Икигай" – с Рихард Щраус и ,,Дуенде" –  с Флоров и Дворжак. Очаквам концерта с нетърпение. Ще имам удоволствието да деля сцена с Андрея, Валери, Сергей и Наталия.“

На концерта в събота ще се представи най-младият солист на Бургаската опера – Андрея Мирчев.

Баритонът Валери Турманов е добре познат на бургаската публика – със своите майсторски превъплъщения в редица оперни роли: Ескамилио в „Кармен“ от Бизе, Дон Жуан в едноименната опера от В. А. Моцарт, Силвио в „Палячи“ от Леонкавало и др., с участията си в кантата „Кармина Бурана“ от Карл Орф, „Бал с маски“ от Верди“, както и с редица оперни гали и камерни концерти. 

На рояла в събота застават: Дария Кръстева, която е корепетитор в Бургаската опера с редица солистични изяви, и младият пианист от Сергей Султанов, който отскоро е корепетитор в Бургаската опера, като концертът ще бъде първата му сценична изява. Интересно допълнение към програмата за глас и пиано ще бъде и нежният цигулков тембър, в изпълнение на Наталия Султанова, съпруга на пианиста и член на оркестровия състав на Бургаската опера. 
В програмата на концерта в събота ще прозвучат по-малко известни и по-популярни вокални творби, арии и дуети от световната музикална литература. 

  • Вълнуващ. Разтърсващ. Лекуващ и събуждащ. Светъл и силен. Винаги изправен и никога на колене. Стефан...
  • Интензивният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя бляскав финал – след за...