Откритията от Деултум стават част от популярното предаване "Съкровищата на света"

Откритията от Деултум стават част от популярното предаване "Съкровищата на света"

Разкопките в южния некропол на Деултум преминаха пред камерите на екипа на проф. Бетани Хюз, съобщават от Националния археологически резерват Деултум - Дебелт.

Проф. Хюз е посетила мястото, където през сезон 2023 археолозите под ръководството на доц. д-р Иво Чолаков и Красимира Костова откриха сребърния амулет от втората половина на II – началото на III век с името на Христос и архангелите Гавраил и Михаил – най-ранното археологическо свидетелство за християни по днешните български земи.

Екипът на проф. Бетани Хюз засне и останките от крепостта на най-старата римска колония у нас (край с. Дебелт, община Средец) – и неин сладкодумен „гид“ там отново бе проф. д-р Людмил Вагалински, който я разведе из Хераклея Синтика миналото лято.

Филмът, в който античният град край с. Рупите стана акцент, е събрал рекорден брой гледания след премиерата на 27 април т.г. и тъкмо това стана причина англичаните да се върнат отново толкова бързо, за да заснемат още разкопки в България за следващия сезон на Bettany Hughes’ Treasures of the World“.

В България предаването "Съкровищата на света" се излъчва по Viasat History. А някои епизоди се показват по National Geographic, BBC, Discovery Channel и Netflix и се гледат от стотици милиони зрители по целия свят.

 

  • Вълнуващ. Разтърсващ. Лекуващ и събуждащ. Светъл и силен. Винаги изправен и никога на колене. Стефан...
  • Интензивният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя бляскав финал – след за...