Марио Савчев е големият победител в Националния литературен конкурс „Море“

Марио Савчев е големият победител в Националния литературен конкурс „Море“

Марио Савчев е големият победител в Националния литературен конкурс „Море“, организиран от НЧ „Св.Св.Кирил и Методий 1985“, в партньорство с бургаското издателство „Знаци“.

Призьорите в 10-тото юбилейно издание бяха обявени на тържествена церемония в Културен център „Морско казино“ в Деня на светите братя Кирил и Методий.

Наградата на Марио беше връчена на неговата майка от издателя Румяна Емануилиду, тъй като в момента 23-годишният автор следва медицина в Германия. Преди това бяха представени новите книги на призьорите от 2020 г. – Калоян Христов “Апология на сетивността“ и от 2022 г. – "Костите на вятъра" на Стефан Гончаров.

„В Националния литературен конкурс „Море“ израстват поети, които са цвета на съвременната българска поезия. Издателска къща „Знаци“ издава стихосбирки на носителите на Голямата награда. Достътачно е да спомена Георги Гаврилов, Емилия Найденова, Александър Арнаудов, Калоян Христов, Стефан Гончаров и др. Своя книга ще получи и лауреатът от тази година Марио Славчев, който през 2022 г. е бил на първо място. Имената на наградените за изминалите десет издания са поне сто. Тяхната езикова култура, индивидуалност и уникалност, майсторството с боравенето на изразни средства и постоявството при надграждането на уменията и разширяването на кръгозора, са завидни. Винаги съветвам младите хора да четат много класическа и съвременна литература. Това понякога може да компенсира дори липсата на достатъчен житейски опит“, коментира издателят Румяна Емануилиду.

Диана Саватева – зам.-кмет по култура но Община Бургас и доц. Иван Христов от Института по литература към БАН, председател на журито, връчиха останалите награди.

Втора възрастова група 21-30 години: Първа награда: Калина Лазарова на 27 години от София. Втора награда: Денис Олегов на 26 години от София. Трета награда: Петър Гаргов на 25 години, студент в НБУ – София.

Първа възрастова група 15-20 години: Първа награда: Гергана Борисова на 19 години от София. Втора награда: Стелияна Желязкова на 16 години от Бургас.  Трета награда: Катрин Спасова на 17 години от Враца.

МОРЕТО Е ЖИВОТ

 

има ли

по-научна метафора

от морето е живот?

 

светлината е вълна

звукът –

вълна. електроните,

когато не се срамуват

 

от пръст и кал

са само мъртвите направени.

ние

живите

от морето идваме

в коремчето на майките

 

сърцето ми тупти –

вълни, вълни, вълни…

остатъчни вълнения

от нашите хрилати прадеди

 

любовта ти

на приливи и отливи.

брегове изменчиви;

само хоризонтът

на нашите летни надежди

е винаги същият

 

Марио Савчев  

 

 

 

 

                                

  • Вълнуващ. Разтърсващ. Лекуващ и събуждащ. Светъл и силен. Винаги изправен и никога на колене. Стефан...
  • Интензивният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя бляскав финал – след за...