Наградиха победителите в конкурса „Аз, драматургът“

Наградиха победителите в конкурса „Аз, драматургът“

*Христина Арсенова, Диана Вълчева и Румяна Емануилиду отличиха победителите в националния конкурс „Аз, драматургът“

Почетно жури с председател Христина Арсенова – режисьор и членове: Диана Вълчева - драматург и Румяна Емануилиду - публицист, отличиха победителите в Първия национален конкурс „Аз, драматургът“.

Интригуващият проект  даде  възможност на талантливи младежи от цялата страна да провокират вдъхновението си с авторска пиеса, която да бъде поставена на професионална сцена. Инициатор и организатор на проявата е театрална школа  „Талантино“,  подкрепена от Община Бургас .

В категория „Оригинален авторски текст“, при първа възрастова група голямата награда и поставяне на пиеса отиде за текста на „Коледна бъркотия” /колективна награда/. Второто място си разделиха „Една много объркана приказка” /колективна награда/ и „Тайната на рапаните” /индивидуална награда/. На трето място бе класирана „Объркана вълшебна приказка” /индивидуална награда/.

Във  Втора възрастова група бе отличено само второ място. То е за сценария на „Изследването”. В категория „Адаптирана приказка“ награди не се присъждат.

"Коледна бъркотия" е добре замислена приказка в стихове! Драматургичният код е заложен с персонажите. Героите от много различни приказки се озовават на едно място по едно и също време. Приказката е много сполучлива, занимателна, защото всеки от героите пристига със своята история, която не е задължително историята от оригиналната приказка! Червената шапчица и Ловецът търсят Вълка, защото си търсят партньор за игра на карти, Спайдърмен не иска повече да спасява света, а пък Принцът иска да е като Меси (нов култ). Хубавото в този текст е, че има и разказвач, който играе свързващото звено между всичко и всички, коментира Христина Арсенова, режисьор и директор на Куклен театър Бургас.

В конкурса бяха допуснати  участници на възраст от 10 до 19 навършени години, разделени в две възрастови групи. Първа група от 10 до 14 години, втора група от 15 до 19 години.

Приемат на творбите също бе в два раздела: драматизация на българска или чужда приказка и оригинален авторски текст. Всеки автор можеше да участва и в двата раздела.

 „По „Коледна бъркотия” ще започнем репетиции още през септември, за да зарадваме тематично публиката през декември. Драматургията е много интересен жанр със специфична методика. Много сме доволни от интереса към конкурса, получихме чудесни текстове, а за другата година ще предвидим и консултации”, каза Станимир Карагьозов.

В Първия национален конкурс: „Аз, драматургът”  участие са взели младежи от Бургас, Габрово, Банско, Лом, Тракан, Казанлък

  • Вълнуващ. Разтърсващ. Лекуващ и събуждащ. Светъл и силен. Винаги изправен и никога на колене. Стефан...
  • Интензивният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя бляскав финал – след за...