Зрелищна премиера на „Корсар“ очаква почитателите на балета на 8 юни

Зрелищна премиера на „Корсар“ очаква почитателите на балета на 8 юни

След безспорния успех на балетите: „Пахита“ – през 2020 г., „Жизел“ – през 2021 г., "Дон Кихот" – през летния сезон на 2022 г. и „Зле опазеното момиче“ – през м. април 2023 г., за ценителите на изящното танцово изкуство Бургаската опера е подготвила ново премиерно заглавие в репертоара си – за първи път на сцената на бургаския културен институт ще бъде представен балетът „Корсар“ по музика на Адолф Адам, Цезар Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски. Хореографията е на Мариус Петипа, Жозеф Мазиле, Константин Сергеев, либретото – дело на  Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж, базирано на поемата "Корсарят" от Джордж Байрон.

На сцената на Държавна опера – Бургас на 8 юни, събота, от 19 часа мащабната постановка ще предложи истинско сценично зрелище – и като сценография и костюми, и като режисура, и като артистично присъствие. Публиката ще бъде въвлечена в шеметния сюжет с екзотични елементи, в които са вплетени любов, ревност, коварни планове за отмъщение, и над всичко се утвърждава апотеозът на истинските чувства, преминали през подмолни подводни течения и рифове, разтваря смело платната си, за да поведе кораба на любовта в открито море – където щастието е видимо на хоризонта...
Хореографията и режисурата на нов в репертоара на бургаския културен институт са на Галина Калчева. Дългогодишната примабалерина на Бургаската опера вече има и други заглавия в портфолиото си като постановчик – „Дон Кихот", "Жизел", „Пахита“ и „Зле опазеното момиче“, които с представяни с голям успех и висок зрителски интерес през последните три години на бургаска сцена, съдържат оригинални елементи и постановъчен подход, съчетаващ класическите прийоми с иновативни хрумвания.

Репетитори на балетния състав са постановчикът Галина Калчева и Марина Змеева‐Маркова. Помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов. В репетиционния период, който в момента тече интензивно, се извайват прецизно детайлите в изграждането на цялостния вид на спектакъла от страна на балетната трупа, за да бъде представен блестящо на премиерата в събота.

Сценограф на премиерното заглавие е всепризнатият професионалист в сферата Иван Токаджиев, който сътвори и приказния декор на балетите "Дон Кихот" , "Жизел", „Баядерка“, „Зле опазеното момиче“, на операта за деца „Макс и Мориц“, както и на много други заглавия от репертоара на Държавна опера – Бургас. „Процесът на раждането на сценографията за една нова постановка е труден, свързан с много нерви, но ще успеем за премиерата. Като влязат зрителите в залата, никой няма да пита: „Трудно ли ви беше?“, а когато угасне салонът, като светнат прожекторите и се вдигне завесата – публиката трябва да ахне! Бургаската опера може да се похвали с широк диапазон продукция, която е свързана и с най-важната публика – детската. В тази насока адмирирам ръководството на Операта – да популяризира с огромни усилия музикално-сценично изкуство на високо художествено ниво, включително и за детската аудитория. Пожелавам да се отстоява и популяризира българското творчество, а това е важна мисия във времена, когато ситуацията е изпепеляваща, а масовият вкус налага съмнителни ценности…“, каза предпремиерно изтъкнатият сценограф Иван Токаджиев.

Солистичният състав на „Корсар“ е първокласен. За премиерния спектакъл се готвят: за образа на корсаря Конрад – Емил Йорданов, премиер-балетист на Софийската опера и балет и Държавна опера – Бургас, и премиер-балетистът на Бургаската опера Даниел Тичков. За ролята на Бирбанто, приятел на Конрад, репетират  солистите на балетния състав Кирил Филипов и Теодор Цаков, който е носител на тазгодишната награда на кмета на Община Бургас – г‐н Димитър Николов по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – по повод неговото прекрасно представяне в главната мъжка роля в гастрола с балета „Лебедово езеро“ в девет български града. В ролята на Али, прислужник на Конрад, ще бъде Даниел Тичков. В образа на робинята Медора, която се влюбва съдбовно в корсаря Конрад, влиза примабалерината на Бургаската опера Даниела Туртуманова-Стоянова. За ролята на робинята Гюлнара, която помага на влюбените Конрад и Медора да сбъднат мечтата си за споделена любов, се готвят Лая Рамон и Илина Константинова. За пресъздаване на образа на Исак Ланкедем, търговец на роби, репетират Теодор Цаков и Кирил Филипов. Одалиски в харема на Саид Паша ще бъдат: Яна Бердута, Илина Константинова, Рафаела-Мария Кюл и Нанако Сато. За ролята на Зюлма се готвят Натали Иванова и Рафаела-Мария Кюл. В образа на местния велможа Саид Паша ще влезе Йордан Христозов. В зрелищните картини на балета „Корсар“, представящи екзотиката на Изтока, с участието на пирати, селяни и т.н., ще се представят и артисти от кордебалета на Държавна опера – Бургас, както и възпитаници на балетните класове на Националното училище за музикално и сценични изкуство „Проф. Панчо Владигеров“.

  • Вълнуващ. Разтърсващ. Лекуващ и събуждащ. Светъл и силен. Винаги изправен и никога на колене. Стефан...
  • Интензивният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя бляскав финал – след за...