С прожекция на филм и представяне на книга си спомняме за Любен Петков

С прожекция на филм и представяне на книга си спомняме за Любен Петков

Да си спомним за Любен Петков по повод неговия 85-и рожден ден с филма „Ние сме болката“ и книгата „Недоказани убийства“ канят организаторите на събитието в бургаската библиотека "Пейо Яворов" днес от 19 часа. 

Филмът и книгата се свързаха през годините по един необясним, но всъщност логичен начин, добавят те. Филмът на Боян Папазов (режисьор и сценарист) „Ние сме болката“ е за тримата нестандартни писатели и „духовни братя“ - Любен Петков, Рашко Сугарев и Биньо Иванов, а книгата на Любен Петков "Недоказани убийства" (ИК Значи) е посветена на най-близките му приятели - Биньо Иванов и Рашко Сугарев.

"Недоказани убийства" съдържа разкази за Бургас, морето и Странджа. Героите в книгата - назовани с истинските им имена или не, са реални и разпознаваеми. В книгата писателят споделя с читателя отколешната вина и наранена душа за стореното зло от човека - унижаващ и убиващ човека, откакто е станал човек.

Любен Петков е роден на 3 юни 1939 г. в странджанското село Крушевец. Средното си образоване завършва във Варна, висшето - във Варненския икономически институт. Работи като журналист и редактор във вестник "Народна младеж", издателство "Български писател", списание "Съвременник". От 1993 е директор на издателство "Отечество".

Някои от заглавията на издадените негови книги са: "Зелени кръстове", "Порта с лъвче", "Календар", "Преображение Господне", "Убийство", "Градът на истината", "Сватбата на Акакий", "Сладкишът на доктор Сириус" и други. Носител е на престижни литературни награди. През 2005 г. получава Голямата литературна награда на Бургаския регион "Златен Пегас" за цялостно литературно творчество. Почетен гражданин е на Бургас. Книгите му са преведени на руски, сръбски, полски, унгарски, чешки, испански и други езици. 

 

  • Вълнуващ. Разтърсващ. Лекуващ и събуждащ. Светъл и силен. Винаги изправен и никога на колене. Стефан...
  • Интензивният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя бляскав финал – след за...