Артисти от няколко поколения пресъздават мюзикъла „Красавицата и Звярът“

Артисти от няколко поколения пресъздават мюзикъла „Красавицата и Звярът“

Насладете се бляскавия мюзикъл „Красавицата и Звярът“ на 1 юли, от 20.30 часа,  в Летния театър.Режисьор е Петко Бонев, а диригент е Страцимир Павлов със състава на Държавна опера- Варна.
Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ е основан на френска класическа приказка и адаптиран от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който печели „Оскар“ за 1991 г. Оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена, той се поставя за пръв път на професионална сцена в Българияв 75-годишния юбилей на Държавна опера- Варна.
 За маестро Страцимир Павлов музиката на Алън Менкен за „Красавицата и Звяра“ е „съвършена композиция, издържана в стил неокласика, с богатото звучене и хубава оркестрация. Именно Алън Менкен задава критерия за звученето на анимираните мюзикъли на Дисни, а мюзикълът „Красавицата и Звяра“ отдавна се е превърнал в абсолютна класика, заради вълнуващата история за срещата на Красавицата и Звяра и заради красивата музика, която поставя далеч нелесни задачи пред музикантите и певците, в добавка с много добре разработените лайтмотивни теми.“
 Осем са емблематични песни, които показват развитието на героите.  Хореографката Анна Пампулова въвежда за пръв път в мюзикъл танц на палци:„В балните сцени въвеждам неокласика като танцова техника. В началото и в края на мюзикъла нашите балетни артисти танцуват на палци. Преплетени са танцовите партитури на всички герои. Понякога деликатно, на места открито, танцът присъства във всяка сцена. Оперни, драматични, куклени и балетни
артисти от няколко поколения изпълняват общо 13-те роли в „Красавицата и Звяра“, като за тях се подготвят два, а някъде и три състава.
 Предопределена изглежда и срещата на нейния партньор, драматичния актьор Михаил Сървански, със Звяра: „Познавам доста добре образа на Звяра, тъй като преди 4 години без избран да озвуча този персонаж за игралния филм наДисни. Бях одобрен лично от на Дисни, тъй като записът с гласа се изпраща при тях и там преценяват колко той е подходящ. Тогава работих усърдно върху образа и детайлите в неговия характер. Това много ми помогна сега в пресъздаването на Звяра, който се променя, извървявайки труден и сложен път.  Първоначално Звяра е егоистичен и самозабравил се принц, който макар и да е наказан заради поведението си, не вярва, че любовта ще го промени. Но оказва се, че и той е подвластен на това велико чувство.  
В крайна сметка побеждава този, който победи себе си, а Звяра побеждава себе си и всъщност побеждава любовта.
Признанието „Обичам те“ прави магията и Звярът се превръща отново в човек.
Билети се продават на касата на Часовника и в мрежите на Евентим и Грабо.
 

  • Вълнуващ. Разтърсващ. Лекуващ и събуждащ. Светъл и силен. Винаги изправен и никога на колене. Стефан...
  • Интензивният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя бляскав финал – след за...