„Риголето“ за първи път ще се играе на фестивала „Опера на светилището“

„Риголето“ за първи път ще се играе на фестивала „Опера на светилището“

Фестивалът "Опера на светилището", осъществяван за пети път от Държавна опера - Бургас, в чудесно партньорство с Община Приморско, тази година ще представи три заглавия от световната оперна съкровищница: "Риголето" от Джузепе Ведри - на 10 август, "Аида" от Верди - на 17 август, и "Кармен" от Жорж Бизе - на 24 август, с начален час на всички спектакли 20:30. Мистиката на Странджа планина, съчетана с вечните послания на класическите произведения, отново ще бъде предпоставка за магични незабравими преживявания.

Вечната история за прелъстяване, излъгани надежди, подмолност, проклятия и зловеща развръзка, вплетени в либретото на една от най-известните и обичани опери от Джузепе Верди – „Риголето“, ще оживее за първи път на сцената на тракийското светилище Бегликташ на 10 август от 20:30 часа – под звездния купол на Странджа планина. Вердиевият шедьовър ще бъде първото събитие от Петия фестивал „Опера на светилището“.

Под палката на проф. д-р Григор Паликаров, който по традиция дирижира спектакли на Бургаската опера на магичното място, ще бъде представен музикално-сценичният разказ за гърбавия шут Риголето, единствената радост в семплия му живот – красивата му дъщеря Джилда, за оперирания от съвест Херцог, обединяващ образ на подлостта, както и за всички герои на трагичната приказка за излъганото доверие.

Персонажите на една от най-известните опери на Верди, към която самият композитор не е криел своите пристрастия, ще дарят публиката с разнопосочни преживявания – от възхита пред силата на чистата обич, погубена от бездушието, до трагичната безнадеждност на потъпканите наивни пориви. Присъстващите на откритата сцена на тракийското оброчище ще бъдат стоплени и емоционално разтърсени от тъжния сюжет. Неслучайно големият италиански композитор е заявявал, че ако се наложи да спаси само една от своите опери, би избрал именно "Риголето". Задълбоченият режисьорски прочит на доц. д-р Александър Текелиев, разчитащ кодовете на човешката психика, доказва силата и посланието на тези думи.

Пораждащата силни емоции история ще бъде разказана от великолепен творчески и артистичен състав – чрез средствата на синкретичното оперно изкуство. Артистичният състав е забележителен и ще представи вълнуващата история по неподражаем начин!

Противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от забележителния баритон Марян Йованоски, солист на Националната опера на Северна Македония и на Държавна опера – Бургас. В ролята на Джилда в сряда влиза харизматичното сопрано Илина Михайлова /гост/, солист на Държавна опера – Варна и Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Тя ще се превъплъти отново – с професионализъм, усет към изграждането на персонажа и вокално майсторство, в образа на наивната девойка, живееща в своя малък мечтателен свят, откъснат от реалността. Срещайки изкусен прелъстител, в лицето на Херцога, тя попада в неговия демонски капан, който вещае сигурната й гибел.

В волята на Херцога на Мантуа, самодоволният безсъвестен прелъстител и бонвиван, влиза тенорът Валерий Георгиев, солист на Държавна опера – Варна и Държавна опера – Бургас. Емблематичната Ария на Херцога "La donna e mobile" в неговото вълнуващо изпълнение със сигурност ще бъде възторжено приета от публиката. Басът Делян Славов ще бъде респектиращ – и вокално, и като сценично присъствие, в ролята на наемния убиец Спарафучиле, за когото стойността на човешкия живот е нищо, в сравнение с няколко сребърника. Ярка, цветна, красива, шеметна, обаятелна и грабваща сетивата ще бъде прелестното мецосопрано Йоана Кадийска в ролята на Мадалена, сестрата на Спарафучиле, която, освен лекомислие, крие добро и състрадание в сърцето си. Впечатляващи и напълно споени с цялостното звучене на спектакъла на откритата сцена на Бегликташ ще бъдат: басът Костадин Мечков – като Граф Монтероне, който отправя проклятие, поразяващо виновните за неговата бащина болка; мецосопраното Калина Попова – въздействаща и женствена като Джованна, приближената прислужница на Джилда; сопраното Нона Кръстникова и басът Петър Тихолов – аристократични в образите на Графиня и Граф Чепрано; баритонът Йордан Христозов – като придворния Маруло, който живее в интригантския свят на висшето общество; тенорът Любомир Тодоров – в ролята на Матео Борса, също част от благородническата свита; сопраното Стефка Христозова – като Паж.
Режисьор на постановката, адаптирана за откритата сцена в Бегликташ, е Александър Текелиев, диригент на хора – Александър Чепанов, хореографията е на Галина Калчева, помощник-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов, репетитор на балета – Марина Змеева-Маркова. В мащабния атрактивен спектакъл вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас.

Община Приморско организира транспорт до Бегликташ – в двете посоки, тръгване - в 19.30 ч. на 10 август /както и в датите на другите събития от фестивала - 17 и 24 август/, от паркинга на Общината в гр. Приморско. Цената е 7 лева /отиване и връщане/.

10 август 2024, 20:30, Тракийско светилище Беглик Tаш – Приморско
V ЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ "ОПЕРА НА СВЕТИЛИЩЕТО" '24
ОБЩИНА ПРИМОРСКО И ДЪРЖАВНА ОПЕРА – БУРГАС ПРЕДСТАВЯТ
РИГОЛЕТО
ОПЕРА В ТРИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ
Изпълнява се на италиански език със субтитри на български

Диригент – ГРИГОР ПАЛИКАРОВ
Режисьор – Александър Текелиев
Художник – Иван Попов
Диригент на хора – Александър Чепанов 

Действащи лица и изпълнители:
Риголето – Марян Йованоски 
Херцогът на Мантуа – Валерий Георгиев 
Джилда – ИЛИНА МИХАЙЛОВА
Спарафучиле – Делян Славов 
Мадалена – Йоана Кадийска 
Джована – Калина Попова 
Граф Монтероне – Костадин Мечков 
Граф Чепрано – Петър Тихолов 
Графиня Чепрано – Нона Кръстникова 
Маруло – Йордан Христозов 
Матео Борса – Любомир Тодоров 
Паж – Стефка Христозова 

Оркестър и хор на Държавна опера – Бургас

  • Вълнуващ. Разтърсващ. Лекуващ и събуждащ. Светъл и силен. Винаги изправен и никога на колене. Стефан...
  • Интензивният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя бляскав финал – след за...