Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Истинската причина да започнете да пълнеете с възрастта

 

Вероятно всички сме чували, че когато навършим 40 години, теглото започва едва ли не автоматично да се увеличава заради необяснимата сила, наречена “метаболизъм”. Именно тя започвала да се забавя с всяка година след 30-те. Науката обаче има добри новини.

 

Ритъмът, с който нашият метаболизъм се забавя, в действителност е много бавен и слаб. Реално най-сериозното покачване на теглото, което се случва по това време, изобщо не е следствие от бавния метаболизъм. 

Оказва се, че причината е доста проста: с напредването на възрастта ние ставаме все по-малко активни. Дори това да звучи като депресираща новина, реално е много положителна. Има много неща, които може да направим, за да предотвратим бавното (или дори бързото) покачване на килограми. Достатъчно е да увеличим физическата си активност. Толкова е просто.

Ходете повече, тичайте от време на време, качвайте се по стълбите, вместо по асансьора. Резултатите със сигурност няма да закъснеят. 

 

Нещо повече - след натоварваща физическа дейност, тялото ни продължава да гори калории - дори когато си почиваме! 

 

Доста хора си мислят, че силовите тренировки (например вдигане на тежести), също спадат към категорията на заниманията, горящи калории. Реално обаче това не е така. Щангите не се отразяват кой знае колко на метаболизма. Защо? Защото мускулите не горят много калории. Когато става дума за освобождаване от излишните мазнини, мозъкът е много по-ефективен от вашите бицепси.

Мозъчната функция отговаря за 20 процента от действието на метаболизма след активно физическо натоварване, коментира д-р Клод Бушард пред "Лос Анджелис Таймс". "На второ място се нарежда сърцето - 15-20 процента. Черният дроб, който също функционира в покой, допринася за 15-20 процента. След това идва ред на бъбреците и дробовете. Чак накрая са мускулите - 20-25 процента общо."

С други думи - силовите тренировки за здравословен навик, който със сигурност ще се отрази благоприятно на вашето тяло, те няма да повлияят кой знае колко на метаболизма ми. 

 

Не на последно място - внимавайте какво ядете

 

Проучванията показват, че с напредъка на възрастта губим реална представа за хранителните вещества, от които се нуждае нашето тяло. Нашите естествени механизми, регулиращи апетита, се притъпяват. Най-добрият начин да контрираме това, е като ядем по-малки порции храна и да хапваме отново, едва когато огладнеем. 

 

Източник: Science Alert