"Опенхаймер" е с 13 номинации за Оскар

"Опенхаймер" е с 13 номинации за Оскар

С 13 номинации филмът "Опенхаймер" води тазгодишното издание на наградите Оскар, съобщиха световните агенции. Тричасовият епос на режисьора Кристофър Нолан за физика Робърт Опенхаймер спечели както похвалите на критиката, така и постигна сериозен успех в боксофиса.

Килиън Мърфи, Емили Блънт и Робърт Дауни-джуниър са номинирани в актьорските категории, а самият Нолан – за най-добър режисьор.

Следващата лента по брой номинации е "Клети създания" – 11, с една по-малко е "Убийците на цветната луна", боксофис разбивачът – "Барби", ще се надпреварва за призовете в осем категории. Филмът "Маестро" е със седем номинации, а в по пет категории ще се състезават лентите "Американска литература", "Анатомия на едно падане", "Останалите" и "Зона на интерес".

Режисьорката на "Барби" Грета Гъруик и изпълнителката на куклата Марго Роби не са успели да съберат достатъчно гласове, за да влязат в битката на Оскар, но това е направила Америка Ферера, която е претендент в категорията "Най-добра поддържаща актриса".

Освен Кристофър Нолан за статуетката най-добър режисьор ще се борят и Жустин Трие за "Анатомия на едно падане", Мартин Скорсезе за "Убийците на цветната луна", Йоргос Лантимос за "Клети създания" и Джонатан Глейзър за "Зона на интерес".

Освен "Опенхаймер" и "Барби" във водещата категория "Най-добър филм" номинации получиха "Американска литература", "Анатомия на едно падане", "Останалите" (The Holdovers), "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Минали животи", "Клети създания" и "Зона на интерес".

Опоненти на Килиън Мърфи като най-добър актьор са Брадли Купър за изпълнението си във филма "Маестро", чийто режисьор е също така, Колман Доминго за "Ръстин", Пол Джиамати за "Останалите" и Джефри Райт за "Американска литература".

С номинации в категорията за най-добра актриса в главна роля са Анет Бенинг за "Наяд", Лили Гладстоун за "Убийците на цветната луна", Сандра Хюлер за "Анатомия на едно падане", Кери Мълиган за "Маестро" и Ема Стоун за "Клети създания".

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Робърт де Ниро за "Убийците на цветната луна", Робърт Дауни- джуниър за "Опенхаймер", Стърлинг Браун за "Американска литература", Чарлз Мелтън за "Май, декември" и Марк Ръфало за "Клети създания".

В съответната категория при жените с номинации са Емили Блънт за "Опенхаймер", Давайн Джой Рандолф за "Останалите" (The Holdovers), Даниел Брукс за "Пурпурен цвят", Америка Ферера за "Барби" и Джоди Фостър за "Наяд".

Престижните киноотличия се връчват в 23 категории.

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 96-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис на 10 март. Водещ на наградната церемония за четвърти път ще бъде Джими Кимъл.

 

  • На 05.10 от 12:00 часа на площад “Тройката” (пред магазин “Триа Сити Център”), за петнадесета поредн...
  • С най -яките хитове на Криско ще се забавляват всички присъстващи на петия рожден ден на най-любимия...