Придвижванията на Христина, Снимки: БДЗП

Къдроглавият пеликан Христина измина 8600 км и се прибра в Бургас

Един от къдроглавите пеликани с поставени предаватели е заснет на 17 януари в района на Защитена местност „Пода“ край Бургас от Милен Димитров.

Става дума за Христина, която е маркирана на 5 март 2023 г. За период от 11 месеца Христина е изминала общо 8600 км, като пролетта и лятото е прекарала в района на делтата на река Дунав в Румъния, а есента отново се е завърнала в Бургаските езера, където се намира и в момента, уточняват от БДЗП.

Птицата е видимо в добро състояние, като е наблюдавана в компанията на още стотина къдроглави пеликани.

От дружеството отбелязват още, че в ятото са заснети и птици, маркирани само с цветни пръстени с жълт и червен цвят. Това са съответно пеликани, опръстенени в езерото Керкини в Гърция и в езерото Ташаул в Румъния.

Поставянето на предаватели на къдроглав пеликан е голям напредък в изследването на този рядък вид. Чрез данните от пръстените и сателитната телеметрия учените могат да проследят движенията на птиците и да локализират местата, където пеликаните се хранят, нощуват, почиват и гнездят.

Отделно се получават ценни данни за скоростта, височината и начина на полет в реално време. Благодарение на предавателите ще разберем повече за екологията, придвижванията и заплахите за вида, което ще ни помогне да планираме и предприемем бъдещи природозащитни мерки за неговото опазване, казват от БДЗП.

 

  • На 05.10 от 12:00 часа на площад “Тройката” (пред магазин “Триа Сити Център”), за петнадесета поредн...
  • С най -яките хитове на Криско ще се забавляват всички присъстващи на петия рожден ден на най-любимия...